Kritiek op waterpeil op akkers en tuinen

Algemeen

De vele neerslag begint haar tol te eisen. Boeren klagen over doordrenkte akkers, maar ook particulieren zien ‘zwembaden’ ontstaan in de tuin.Waterschap Scheldestromen zegt hiervan op de hoogte te zijn en wil met name de situatie in de landbouw begin volgend jaar terug op de agenda. Coen van den Hoek uit Dreischor bijvoorbeeld is niet te spreken over het nieuwe maaibeleid van het waterschap. Het riet blijft te lang in de sloten staan waardoor het water onvoldoende snel wordt afgevoerd. Gevolg: natte akkers, waardoor ploegen en inzaaien van wintertarwe sterk wordt vertraagd. Van den Hoek is niet de enige landbouwer die klaagt en vindt dat de natuurbelangen zijn doorgeschoten. ,,Laat ons het maar weer zelf gaan maaien. Maar dan ook geen rekening van het waterschap natuurlijk.”

[banner] Ir Luc Mangus, dagelijks bestuurder van het waterschap en verantwoordelijk voor watersystemen, herkent de klacht vanuit de landbouw. ,,We hebben een nieuw maaisysteem en het werk ook aanbesteed aan een nieuw bedrijf. Ik weet dat het niet overal aan de verwachtingen voldoet”.

Mangus wil begin 2013 gaan evalueren en sluit niet dat er anders gewerkt moet gaan worden. Vroeger maaiden de boeren zelf en beperkte het waterschap zich tot een schouw, een inspectie. ,,Dat ligt nu niet voor de hand, maar ik sluit ook niet uit dat we daar naar terug gaan. Maar daar moeten we het wel allemaal over eens zijn. En niet allerlei verschillende manieren in Zeeland natuurlijk.”

Ook wordt er geklaagd over het feit, dat het gemaaide riet op het land terecht komt. Het wordt niet afgevoerd. ,,Dat kan natuurlijk wel. Alles kan, maar dat kost ook weer geld natuurlijk en daarvoor is niet gekozen”, aldus Mangus.

Ten aanzien van geluiden vanuit de hoek van de particulieren is hij voorzichtiger. ,,Het heeft veel geregend en december is nog niet voorbij. Dat geeft wel een iets verhoogd waterpeil. Maar als mensen denken dat het aan het waterpeil ligt, horen we dat graag.” Soms heeft een natte tuin te maken met een slechte afvoer.

Meer nieuws