Afgelasting amateurvoetbal niet de oplossing

Algemeen

Met het overlijden van een grensrechter van SC Buitenboys heeft het Nederlands voetbal een nieuw dieptepunt bereikt. De afgelasting als gevolg daarvan treft vanzelfsprekend de Schouwse voetbalwereld. De conclusie na een rondje langs de ‘velden’: het niet door laten gaan van de wedstrijden van komend weekeinde is niet de oplossing, maar slechts een manier om het probeem van agressie op en rond het veld onder de aandacht te brengen. ,,Er lopen bepaalde spelers met een kort lontje rond. Dit gebeuren schudt een hoop spelers wakker maar niet iedereen.”

Bovengenoemde uitspraken komen uit de mond van Jeremy Hubregtse, spelend voor het tweede elftal van Nieuwenhoorn (nabij Hellevoetsluis). De inwoner van Scharendijke weet uit eigen ervaring dat ‘zulke opstootjes’ wel vaker voorkomen. ,,Nu het een keer fataal is, wordt er pas bij stil gestaan. Zelf heb ik vorig seizoen een massale vechtpartij meegemaakt tijdens een wedstrijd van Nieuwenhoorn onder 23 jaar tegen DCV. In de wedstrijd was er ruzie tussen twee spelers en dat werd steeds heftiger. Wij hadden wat spelers met een kort lontje.” Op een gegeven moment ging het goed mis waarbij spelers, trainers en ouders rake klappen uitdeelden. Hubregtse: ,,Ik heb staan toekijken. Het was vrij heftig. Daar ben ik niet voor op voetbal gegaan”.  De Scharendijkenaar is niet de enige die wat heeft meegemaakt, nu het onderwerp van agressie ineens weer aan de orde is. Bij een D1-wedstrijd – inderdaad een D1-wedstrijd  waarbij elf- en twaalfjarigen spelen– tussen MZC’11 en Rood Wit uit St. Willebrord misdroeg een ouder van de uitspelende ploeg zich onlangs.

,,Hij sloeg allerlei rare taal uit en uitte wat bedreigingen”, vertelt MZC’11-voorzitter Eric Ronkes. De gedragingen van de man werden bij het bestuur van Rood-Wt neergelegd en is de KNVB op de hoogte gesteld. ,,In overleg met de KNVB zijn we een week later niet naar de uitwedstrijd gegaan”, aldus Ronkes. Ron Romeijn, enkele jaren vlagger geweest bij Zierikzee, ziet het ook op hoger niveau fout gaan wanneer hij als fervent supporter Sparta bezoekt. ,,Als je hoort wat er dan tegen de vierde man wordt gezegd. Die pure agressie tegen grens- en scheidsrechters herken ik. Dat heeft deels te maken met de maatschappij. Ze kijken te veel televisie. Als er voor een overtreding wordt gefloten, gaan de profvoetballers er tegenin. Dat is geen voorbeeldfunctie.” Guust Sluijs, handballer bij Delta Sport en sportliefhebber, is dezelfde mening toegedaan. ,,Het begint allemaal met die grote jongens. Ze krijgen een kaart en lopen een minuut te zeiken. Zo komt het ook over op de mensen die voetbal kijken of langs de kant staan. Houdt je mond dicht en speel gewoon verder. Als je bij handbal”, betrekt Sluijs zijn eigen sport erbij, ,, een grote bek hebt, ga je er gewoon uit. Bij handbal is dat ook meer geaccepteerd. Voetbal is drama en emotie. Dat krijg je er niet meer uit.” En dan stipt hij het voorval van een tijdje geleden aan dat een oude man aan de zijlijn werd neergeslagen. ,,Het is wel weer opvallend dat het met voetbal gebeurt.”

Mike de Voogd, spelend voor ZSC’62 vindt het voorval in Almere met dodelijke afloop ‘schandalig om te horen dat zoiets kan gebeuren. ,,Ik ben zelf trainer van zo’n elftal”, doelt hij op de leeftijd van de jongens. ,,Wij kunnen het ons niet voorstellen dat onze jongens achter een grensrechter aan rennen.” 

Diep triest, noemt Theo van Hekke voorzitter van de Regiocommissie Schouwen-Duiveland de mishandeling van de 41-jarige grensrechter en voetbalvader Ricard Nieuwenhuizen. ,,Je denkt het in de hand te houden, maar iemand gaat helemaal flippen. Buiten het veld is het de ideale schoonzoon. Zodra ze het veld instappen, draaien ze als een blad aan boom om en worden het vervelende lui en verschrikkelijke zuigers.”

Wat de aanleiding is geweest opdat Nieuwenhuizen zijn vrijwilligerstaak met de dood moest bekopen, is nog niet bekend. Zeker is wel dat grensrechters niet te benijden zijn. Hoe hij ook vlagt, hij doet het zelden goed. Het is een ‘fenomeen’ dat in het amateurvoetbal op de koop wordt toegenomen. ,,Mijn vader is vlagger bij het eerste”, vertelt De Voogd. ,,Het is vervelend als je weet dat je geen buitenspel staat en er wel voor wordt gevlagd. Zoiets komt meestal van twee kanten. Ik vind dat het erbij hoort.” Ronkes: ,,Zelfs de slechtste grensrechter maakt minder fouten dan de spelers in het veld. We moeten blij zijn dat die mensen vlaggen. Als ze er niet meer zijn, hoeven we nu nergens meer over te discussieren. Dan voetballen we niet meer. Ze maken fouten en kijken door een roze bril. Dat weten we, maar laten we daar normaal mee omgaan”. Om excessen als afgelopen weekeinde te voorkomen, hamert MZC’11 zeer regelmatig bij haar jeugdteams op normen en waarden. Ronkes nogmaals: ,,We hebben een gedragscode. Dat is niet bijzonder, maar we willen gewoon normaal met elkaar omgaan. We willen heel snel kunnen signaleren. Als dan iets niet correct is, kunnen we er meteen wat aan doen. We zijn daar altijd mee bezig omdat het voorval in Almere precies is wat je niet wil meemaken”. 

De algehele afgelasting vinden niet alle ondervraagden de beste manier om aandacht te schenken aan het probleem. ,,Van mij had de KNVB de profs ook eruit moeten gooien”, spreekt De Voogd. ,,Een minuut stilte had meer effect gehad. Dan denkt iedereen er over na, maar nu gaat iedereen wat anders doen.” Van Hekke vreest eveneens dat het effect komend weekeinde nihil is. ,,Veel mensen zien het als een vrije dag en gaan niet naar de kantine om er over te praten. Ze gaan winkelen of in het huis wat klusjes doen.” De Zierikzeese voetbalbestuurder ziet meer in een nationale voetbalbezinningsdag die jaarlijks terugkeert en flyers die dan worden uitgedeeld. ,,Dan bereik je een hoop mensen.”

Meer nieuws