Harde noten in tiende ronde schaakstrijd

Algemeen

In de tiende ronde van Schaakvereniging Zierikzee werden diverse harde noten gekraakt. Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind versloegen hun naaste concurrenten waardoor het dringen wordt in de top-drie. De onderlinge verschillen zijn minder dan de waarde van een remisepartij.

Hans Aangeenbrug zette de witte stukken in het topduel met Bas van de Graaf neer op zijn vertrouwde wijze. Van de Graaf, nog zonder nederlaag, antwoordde met druk op de damevleugel, waaraan Aangeenbrug zich na het veiligstellen van zijn koning wist te ontworstelen. Van de Graaf liet een beetje provocerend zijn koning in het midden en voerde de druk op. Aangeenbrug wist met een onverwachte paardzet aan de rand van het bord de meeste dreigingen te neutraliseren, waarna hij zijn betere stelling naar winst voerde.

Kedem Gutkind is vanaf de zomer in topvorm en vol zelfvertrouwen. In Augustus zette hij in het Hogeschool Zeeland toernooi een indrukwekkende reeks partijen neer en in de externe competities scoorde hij tot nu toe maar liefst 5 uit 6!  In een versnelde draak maakte de met zwart spelende Spiegels al vroeg een klein foutje wat hem zwakke zwarte velden opleverde. Met actief spel en een constante dreiging op de koningsvleugel weerhield Gutkind hem ervan te rokeren. Toen de witte paarden op de zwakke zwarte velden binnen kwamen was de strijd eigenlijk al gestreden. Met een aanval op de dame probeerde zwart het tij nog te keren, echter kon deze dame een tussenschaak geven wat damewinst verzekerde voor winst.

Marnix den Boer speelde en originele variant van het Siciliaans, wat zwartspeler Martin Krijger wel de kans gaf het initiatief te nemen. Toen Krijger met een schijnoffer de stelling open brak, had Den Boer te weinig stukken ter beschikking om de mataanval af te wenden.

Mark van Rooten had een dame-loper batterij alvast op vleugel gericht waar de met wit spelende Frans Nijman meestal zijn koning in veiligheid brengt. Nijman zag het gevaar wel, maar rokeerde toch “ins Gefahr hinein”. Van Rooten profiteerde handig van de geboden kans en won zoveel materiaal, dat het eindspel met 3 pionnen meer niet moeilijk meer was.

Frans Jansen was niet in zijn gewone doen en liet al na een half uur een stuk instaan. Linda Greefhorst was er als de kippen bij, nam het stuk en had al snel een toren op de zevende rij. In de al verloren staande stelling gaf Jansen toen nog een stuk weg, waarop hij direct teleurgesteld capituleerde.

Paul Greefhorst kwam met zwart tegen John van Dalsen iets beter uit de opening en ging met een pion voorsprong het eindspel in. Hierbij lukte het met twee torens op de zeven rij binnen te dringen. Van Dalsen wist dit echter uitstekend te pareren en slaagde erin de torens weer van de lijn af te jagen. Met een achterstand van inmiddels twee pionnen viel Van Dalsens vlag en kon Greefhorst alsnog de winst bijschrijven.

Vorige week donderdag speelden Zierikzee A en B beiden in Souburg, en verloren beiden met 1-3. Voor Zierikzee A remiseerden Kedem Gutkind en Martin Krijger. Voor Zierikzee B scoorde eerste bordspeler Peter de Vrieze een vol punt.

Meer nieuws