Grenzeloos Duiken in Oosterschelde gestart

Algemeen

Het project Grenzeloos Duiken, dat gericht is op het dijktraject langs de Oosterschelde tussen Wemeldinge en Kattendijke, is  officieel van start gegaan.Binnen dit project wordt Kattendijke-Wemeldinge als 5*-duikhotspot ingericht, zodat deze regio als kwalitatieve, veilige en natuurlijke duiklocatie een belangrijke meerwaarde vormt voor duikers. Dit doel sluit naadloos aan op de ambities die de NOB en de Provincie Zeeland in het Masterplan ‘Onderwatersport in Zeeland’ hebben beschreven.

[banner]

Hoewel binnen het traject Kattendijke-Wemeldinge zo’n zeven plaatsen zijn waar duikers te water gaan, zullen de duikhotspotvoorzieningen binnen dit project worden geconcentreerd op een viertal plekken. Er worden toiletten, douches en afvalcontainers geplaatst, en ook instapzones zullen gerealiseerd worden. Alle voorzieningen worden volledig gratis ter beschikking gesteld van de gebruikers. De Gemeente Goes regelt het beheer en onderhoud.

 

Naast het realiseren van deze voorzieningen wordt bovendien een duiktank geplaatst, waarin duikers in volledig controleerbare omstandigheden kunnen duiken en - in tegenstelling tot een zwembad - óók voldoende diepte hebben. Een veilig concept, waarin duikers zich perfect kunnen voorbereiden op een duik bij hotspot Kattendijke-Wemeldinge. De duiktank heeft een diepte van 15 meter en een diameter van 20 meter, en wordt gerealiseerd op het terrein van een oude elektriciteitscentrale bij Zwevegem in België.

 

Om de projectregio als duikgebied bij uitstek te promoten is een nauwe samenwerking en kennisuitwisseling tussen duikorganisaties aan beide kanten van de grens nodig. De landelijke duikfederaties NOB en NELOS hebben afgelopen zaterdag dan ook een convenant ondertekend waarmee beide bonden hebben bevestigd zich in te zetten om het ecologische bewustzijn van duikers te verscherpen. Dit zullen ze doen door middel van het lanceren van een uniek specialisatiebrevet: ECO-diver.

 

 

,,Waar op dit moment vooral veel Belgische sportduikers de duikplaatsen bij Wemeldinge en Kattendijke weten te vinden, verwachten we dat door dit project meer Nederlandse duikers de duikplaatsen in de gemeente Kapelle en Goes zullen gaan bezoeken”, vertelt NOB-bestuurslid Hennie Elshof. “Mogelijk wordt dit zelfs gecombineerd met een meerdaags verblijf in één van de accommodaties, waar allerlei faciliteiten voor duikers te vinden zijn. Er is op dit moment geen enkele andere Zeeuwse gemeente waar ondernemers uit allerlei branches gezamenlijk kijken welke arrangementen, producten en diensten het beste bij de verschillende doelgroepen passen. Wij zijn dan ook erg tevreden over de ontwikkelingen!”

Meer nieuws