Geluidsbelasting geen drempel voor aanleg klimbos

Algemeen

Akoestisch onderzoek wijst uit dat de geluidbelasting van het toekomstige Klimbos in boswachterij Westerschouwen binnen de normen blijft zoals die zijn afgesproken tussen Staatsbosbeheer en de Vereniging Westenschouwens Welvaren.?Kraaij Akoestisch Adviesbureau komt tot deze conclusie na een uitgebreide analyse. Het continue omgevingsgeluid van verkeer, wind, zee en dagelijkse activiteiten ligt al hoger dan de geluidbelasting van het toekomstige klimbos.Met deze resultaten is er volgens de initiatiefnemers een belangrijke angst van de omwonenden weggenomen. Staatsbosbeheer en Westenschouwens Welvaren onderschrijven beide de resultaten van het onderzoek.?Boseigenaar Staatsbosbeheer en ondernemer de Zeeuwse Gasten zijn blij met de resultaten van het onderzoek. Geluid staat de aanleg van het klimbos niet in de weg.

[banner]

Tijdens een informatieavond in mei van dit jaar heeft Staatsbosbeheer de omwonenden beloofd om een onderzoek te laten uitvoeren naar de geluidbelasting van het klimbos. Het onderzoek, uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau, is in nauwe samenwerking met de Vereniging Westenschouwens Welvaren begeleid. De Vereniging vertegenwoordigt veel omwonenden van het bos.

De drie partijen hebben vooraf normen bepaald waarbinnen de geluidbelasting zou moeten passen. Het gemiddelde niveau op de dag mag ten hoogste 50 dB(A) (decibel) zijn, in de avonduren ten hoogste 45 dB(A).Het maximaal geluidniveau, ook wel ‘piekniveau’ genoemd, mag niet boven de 70 dB(A) uitkomen. Ter vergelijking: Als iemand je roept over een afstand van 15 meter is het geluidniveau 70 db(A)

Het akoestisch adviesbureau heeft metingen verricht bij een functionerend klimbos in Veldhoven en heeft de gegevens geprojecteerd op de situatie in de boswachterij Westerschouwen. Een procedure die in dit soort gevallen standaard wordt toegepast en door elk bedrijf op dezelfde manier. De afstand van de bron tot de ontvanger, bodemgesteldheid, reliëf en in beperkende mate begroeiing spelen allemaal een rol bij het verplaatsen van geluid.

Uitgaande van klimbosparcoursen aan de oostrand van het aangewezen bosperceel, dus het dichtst bij de woningen, blijkt dat bij de minst gunstig gelegen woning een geluidbelasting te verwachten is van 47 dB(A) overdag, 43 dB(A) ’s avonds en 65 dB(A) bij een piek (‘schreeuw/ roep).?Alle drie de waarden liggen onder de maximale norm die is afgesproken. Overigens, bij de meeste aangrenzende woningen is de geluidbelasting dan aanzienlijk minder. En de klimbostracés worden juist zo min mogelijk langs de oostrand aangelegd.?De verwachting is - zo laten de initiatiefnemers weten - dat het Klimbos niet tot geluidhinder zal leiden gelet op de optredende geluidniveaus en het feit dat de geluiden ‘omgevingseigen’ zijn. Immers er lopen ook gewoon pratende en lachende mensen door het bos. ?Het ‘tegelpad’ in het bos, dat direct grenst aan de percelen van de omwonenden, geeft waarschijnlijk meer geluidbelasting bij de bewoners. Staatsbosbeheer heeft al aangegeven dit pad te willen verleggen zodra het klimbos is gerealiseerd.

Het geluid staat niet meer in de weg om het klimbos aan te leggen. ?Er zijn nog wel andere hobbels te nemen. Zo loopt er bij de provincie Zeeland nog een bezwaarprocedure van omwonenden tegen de verlening van de NB-wetvergunning. Half december vindt er een zitting plaats.?De bezwarencommissie die op gemeentelijk niveau de bezwaren heeft behandeld heeft de gemeente Schouwen-Duiveland geadviseerd om de aanvraag van de omgevingsvergunning opnieuw te behandelen: de korte procedure had niet mogen worden gevolgd. De gemeente volgt dit advies op, wat betekent dat ondernemer Kort opnieuw de vergunningaanvraag moet indienen en nu de normale procedure moet volgen.

Meer nieuws