Onderwijs aan vooravond grote veranderingen

Algemeen

Hoe het onderwijslandschap er op Schouwen-Duiveland in de toekomst uitziet, is nog volslagen onduidelijk. Maar dat er wat staat te gebeuren, is wel duidelijk. Over dik vier maanden moet er een visie liggen. Want de krimp gaat door, de ontgroening ook en het aantal leerlingen daalt.

[banner]

Scholen komen in de problemen.Onder regie van de gemeente is er de afgelopen maanden gewerkt aan een visie op de toekomst. Aan tafel natuurlijk alle onderwijsorganisaties (inclusief het voortgezet onderwijs), maar ook kinderopvangaanbieders en het Centrum voor Jeugd en Gezin. In maart 2013 moet de gemeenteraad haar visie geven.Die zal, zo laat ambtelijk projectleider Marlys Schild weten, nog geen duidelijk beeld geven over de scholen die in de toekomst wellicht de deuren moeten sluiten.

,,Nee, de gemeente gaat niet over de sluiting van scholen. Dat doen de scholen zelf”, aldus Schild.Maar verantwoordelijk wethouder Wim Stouten windt er geen doekjes om. Hij heeft eerder al laten weten dat de gemeente scholen die samenwerking zoeken om meer steun van de gemeente kunnen rekenen. De gemeente is immers verantwoordelijk voor de schoolgebouwen. Scholen die samenwerking niet zien zitten, moeten ook niet teveel verwachten van de gemeente.Volgens Schild komt de samenleving al in beweging. ,Sinds we bezig zijn met de voorbereidingen zie je al dat partijen elkaar gaan opzoeken. Dat is wat we willen.” De verwachting is dat er over enkele jaren veel multifunctionele gebouwen (scholen of dorpshuizen) zijn waar diverse vormen van kinderopvang en onderwijs worden aangeboden.

Meer nieuws