Koploper Den Boer moet strijden voor positie

Algemeen

Koploper Marnix den Boer moest in de vijfde ronde van de huishoudelijke competitie vol aan de bak om zijn eerste plaats veilig te stellen. Kedem Gutkind naderde hem tot op een paar puntjes.Marnix den Boer was gehaast naar de club gekomen en deed snel zijn eerste zet. Dan namen en datum invullen, en hij kijkt weer op het bord. Tot zijn eigen verbazing had hij e2-e3 gedaan in plaats van e2-e4. Hij kwam eigenlijk nog wel aardig te staan met twee lopers tegenover twee paarden, maar zag zich toch genoodzaakt ze af te ruilen. Hij had daarna een zwakke d2 pion en de torens waren wat te passief. Van den Nieuwendijk, zijn tegenstander, ondernam een sterke centrumaanval maar kon er net niet doorheen komen. Den Boer stelde twee keer remise voor, wat geweigerd werd, ook al omdat Van den Nieuwendijk meer bedenktijd over had. Uiteindelijk werd het toch remise doordat Den Boer steeds schaakjes kon geven.

Sjaak Spiegels kreeg van Piet de Vreede de voor hem vertrouwde Svesjnikov voorgeschoteld. Spiegels verbazing groeide met de zet. De Vreede speelde volledig intuïtief telkens de goede zetten en Spiegels was op het eind blij dat hij remise kon houden.

Paul Greefhorst kwam agressief uit de opening maar speelde zijn pionnen iets te gretig op. Zijn aanval sloeg niet door waarna Kedem Gutkind het centrum kon innemen en met een prachtige matvoering de spectaculaire partij besliste. Aat Brakel met wit raakte tegen Linda Greefhorst een pion achter, waarna Linda zorgvuldig alles probeerde af te ruilen en uiteindelijk die ene pion doorslaggevend werd: 0-1. Jan Heiligers liet zijn loper insluiten en moest deze afruilen tegen een pion. Nadat hij later ook nog een paard weggaf ging de winst eenvoudig naar Peter de Vrieze.

[banner]

Het combinatieteam ZSC van Zierikzee en Scherpenisse in de Zeeuwse Hoofdklas leed een gevoelige 6-2-nederlaag in Souburg. Mede doordat drie sterke spelers niet meekonden werd een terechte nederlaag geleden. Voor Zierikzee wist Martin Krijger te winnen, Kedem Gutkind en Arend Bandsma remiseerden. De anderen verloren.

Meer nieuws