Gemeentearchief doet mee aan Archievendag

Algemeen

Zaterdag 20 oktober neemt het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland deel aan de Open Archievendag. Deze archievendag is een onderdeel van de Maand van de geschiedenis en staat deze keer in het teken van het thema ‘Arm en rijk’. Deze open dag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in het gemeentearchief in het gemeentehuis in Zierikzee (ingang achterzijde).

[banner]

Martin van den Broeke houdt om 11.00 uur en 13.30 uur een inleiding onder de titel: ‘Voor nut en vermaak. Landleven en boerenbedrijf op buitenplaatsen in Noordgouwe’. Rijke stadsbewoners uit Zierikzee hadden in Noordgouwe (Schuddebeurs) hun eigen buitenplaats. Te midden van veel groen brachten zij er de zomerse dagen door, tussen de boeren en arbeiders. Het zijn de ingrediënten voor een boeiend verhaal.

In het Gemeentearchief in Zierikzee is heel veel te vinden over onze voorouders. Een voor de hand liggende vraag is: waren ze arm of rijk? Rijke Zierikzeese patriciërs konden zich de weelde van een buitenplaats veroorloven dankzij hun goed gevulde beurs. Armen moesten hun toevlucht nemen tot het armbestuur of de diaconie en werden, vooral in de winter, ondersteund. Dat kon gebeuren met geld maar ook in natura door hen brood of brandstoffen te geven. Een tentoonstelling van allerlei archiefstukken, tekeningen, prenten, foto’s en boeken geeft een beeld van rijken en armen. Deze dag gaat ook de deur van de archiefbewaarplaats open, zodat iedereen een indruk kan krijgen van allerlei documenten. Ook is een film te zien van Nieuwerkerk.

Vrijwilligers helpen mee om de archiefstukken vindbaar en doorzoekbaar te maken. Enkelen van hen zijn die dag in het archief achter hun computer. De bezoekers kunnen over hun schouder meekijken en uiteraard vragen aan hen stellen. De vrijwilligers vertellen graag over hoe zij de archiefstukken bewerken en wat zij daarbij zoal tegenkomen in het archief. De resultaten van hun werk zijn te zien op de website van de gemeente.

De Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, die zich onder meer inzet voor het behoud van monumenten, is aanwezig met een informatiestand. Elke bezoeker krijgt een attentie mee.

Meer nieuws