Binnen veertien dagen uitspraak binnenstad

Algemeen

Het wordt nog razend spannend de komende weken. Donderdagmorgen stond de gemeente bij de rechtbank in Middelburg lijnrecht tegenover een groep bewoners van de binnenstad van Zierikzee. Inzet van de bewoners is het tegenhouden van de herinrichting, zoals de gemeente die nu voor ogen heeft. De bewoners hebben zich dit jaar verenigd in H2OK (Havenplein, Havenpark, Oude Haven en Kraanplein). De club maakt zich grote zorgen over de manier waarop de gemeente de binnenstad op de schop wil nemen. Dat begint op 22 oktober met het autovrij maken van het Havenplein.

[banner]

Maar volgens H2OK – die werd vertegenwoordigd door Leendert van Melle en Pieter van Traa – worden de bewoners om de tuin geleid. Het gaat volgens hen niet alleen om het Havenplein. Ook de verdere herinrichting (Havenpark) is dan onomkeerbaar. ,,Het is één plan van de gemeente. Dat is wel duidelijk,” aldus Van Traa.

 

En juist de wijze waarop de gemeente het Havenpark wil inrichten, stuit H2OK tegen de borst. Een geulenpatroon en meer tast het historische karakter van de binnenstad aan. ,,En die auto’s nu op het Havenplein, das toch ook een rommeltje?” reageerde de rechter. Het was het enige moment dat de rechter zich tot een waardeoordeel liet verleiden.

 

Daarom wordt het nog spannend de komende dagen. Binnen veertien dagen laat de rechter weten of de gemeente wél of niet van start mag gaan met de herinrichting van het Havenplein. Als dat niet kan, loopt de gemeente een kleine €400.000 mis aan Europees geld. Maar volgens Van Traa is dat geen argument. ,,De besluiten zijn in 2008 genomen. Vervolgens is de gemeente pas in 2011 met een plan gekomen.”

 

Volgens H2OK heeft de gemeente de regels voor zichzelf te soepel gehanteerd. Geen archeologische onderzoek, een kapvergunning voor de bomen en geebn bouwvergunning voor straatmeubilair. Van burgemeester en wethouders was niemand aanwezig. Zij lieten zich vertegenwoordigen en verdedigen door een groep ambtenaren.

Meer nieuws