Zorgen over toenemende onveiligheid verkeer

Algemeen

Ook al zijn er dit jaar nog geen dodelijke verkeersslachtoffers gevallen op het eiland, veiliger is het nog zéker niet. Cijfers over ernstige verkeersongevallen zijn er niet, maar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) ziet wel een duidelijke toename. Vorig jaar nog lieten vijf verkeersdeelnemers het leven na een ernstig ongeval en in 2010 waren dat er zelfs negen. En nu dus nog niet één. Dat lijkt opmerkelijk, maar de cijfers kunnen in één seconde veranderen. Volgens Henk Rehbergen van het ROVZ is er geen sprake van een veiligere situatie.

[banner]

,,Nee wat je ziet is dat auto’s steeds veiliger worden. En ook de hulpverlening kan steeds meer. Maar als je in de revalidatiecentra kijkt, is de helft van de mensen slachtoffer van een verkeersongeval. Daar moeten we continue aandacht voor vragen.”

Het ROVZ heeft zichzelf ooit als doel gesteld het aantal verkeersdoden in Zeeland terug te dringen. En er is zeker sprake van een afname. Zeelandbreed waren er in de jaren 2009, 2010 en 2011 respectievelijk 21, 30 en 17 dodelijke verkeersslachtoffers. De teller staat nu op tien. ,,Maar de conclusie mag dus niet worden getrokken dat het veiliger is geworden in de provincie”, aldus Rehbergen.

Opvallend is dat de traumahelicopter steeds vaker ook op Schouwen-Duiveland wordt ingezet. In vrijwel alle gevallen was er sprake van een complex verkeersongeval met ernstig letsel.

Het ROVZ houdt ook bij met welke voertuigen de dodelijke ongevallen gebeuren. De Zeeuwse cijfers geven aan dat de fietsers en de motorrijders de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. In heel Zeeland is volgens het ROVZ tot nu tot nog geen personenauto aan deze lijst toegevoegd.

 

Meer nieuws