Europese miljoenen voor getijdestudie

Algemeen

De aanvraag die Provincie Zeeland samen met (inter)nationale partners indiende voor het Europese North West Interregprogramma voor het getijdenenergie project Pro-Tide is goedgekeurd.Het project behelst het ontwikkelen, testen en promoten van getijdenenergie. Verschillende technische systemen worden op verschillende locaties én in verschillende omstandigheden getest en vergeleken. Het project krijgt een subsidie van 3.195.350 euro uit Europa.

De Provincie neemt deel in dit Interregproject samen met vier andere partners: Dover Harbour Board, Isle of Wight Council (beiden UK), Laboraitoire d'Océanologie et Géosciences CNRS (Frankrijk) en Waterwegen en Zeekanaal NV (België). Iedere partner heeft deelprojecten aangeleverd, die elkaar aanvullen en op veel terreinen zal worden samengewerkt. De totale projectkosten zijn 6.390.700 euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd vanuit het Interregprogramma.

[banner]

In Pro-Tide staan nieuwe systemen die werken bij geringe verschillen in getij en/of lage stroomsnelheden centraal. Deze systemen zijn pas onlangs in ontwikkeling gekomen en op veel plaatsen in kustgebieden en rivieren in Europa te gebruiken. Het testen van de systemen is van groot belang voor de verdere ontwikkeling en toepassing ervan. Met getijdenenergie is veel energiewinst te halen, zowel langs de kust als langs traag stromende rivieren. De partners in het project beschikken over de locaties om deze testen uit te kunnen voeren.

 

De inzet van deze energiesystemen zal voornamelijk plaatsvinden in ecologisch waardevolle watersystemen. Daarmee kan het effect van het energiesysteem op levende organismen, op sedimentatie (het zinken van materiaal dat meegevoerd wordt door het stromende water) en geomorfologie (de wetenschap die de vormen van het landschap en de processen die daarbij een rol spelen bestudeert) gemeten worden. Onderzoek op verschillende plaatsen en met verschillende systemen is nodig om deze effecten zichtbaar te maken en te zoeken naar maatregelen die de effecten verzachten.

 

De MIRT verkenning Grevelingen kwam tot de conclusie dat de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer verbeterd kan worden door het gedeeltelijk terugbrengen van getij. Dit kan worden gerealiseerd met een getijdencentrale in de Brouwersdam. Het is echter nog niet duidelijk welke getijdentechniek moet worden gebruikt. Binnen het Interreg project wordt uitgezocht welke techniek geschikt is voor een veldtest in het Tidal Testing Centre Grevelingendam en uiteindelijk in de Brouwersdam. De kosten van dit Nederlandse deelproject bedraagt circa 1.300.000 euro. Hiervan wordt ook 50% gesubsidieerd via Interreg. Verschillende Nederlandse overheidsinstanties, waaronder Provincies Zuid Holland en Zeeland, Rijkswaterstaat en het Ministerie van I&M cofinancieren de overige 50% van dit project.

 

Het project loopt tot medio 2015. In 2013 zullen alle beschikbare technieken worden gescreend en de meest veelbelovende techniek zal op pilotschaal (schaal 1:10) worden getest in 2014 in een waterloopkundig laboratorium. Parrallel zal worden uitgezocht hoe de publiek private samenwerking tot stand kan komen. De Provincie Zuid-Holland neemt hierin het voortouw

Meer nieuws