Convenant Koersvast voor Zeeland ondertekend

Algemeen

De ambities en uitdagingen waar Zeeland voor staat, stellen forse eisen aan de economie, huisvesting en voorzieningen.Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Gedeputeerde Van Heukelom hebben daarom op maandag 17 september in Middelburg het convenant "Koersvast voor Zeeland" ondertekend.

[banner]

In het convenant staan ruim twintig afspraken op het gebied van economie, wonen, zorg en onderwijs. Het convenant biedt de regio de ruimte om te experimenteren. Er is onder meer aandacht voor het slimmer benutten van de mogelijkheden binnen de bestaande regels, maar ook voor het aanpassen van deze regels wanneer dag nodig en mogelijk is. Er is onder meer afgesproken dat het ministerie van BZK en de Provincie gezamenlijk een aantal onderzoeken financiert, waaronder een verkenning van de kansen op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Verder is er afgesproken dat voor Zeeuws-Vlaanderen een 'maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) wonen, voorzieningen en economie' wordt uitgevoerd. Daarin wordt een aantal toekomstscenario's geschetst en worden de daaraan verbonden kosten in beeld gebracht.

De afspraken in het convenant spitsen zich toe op de regio Zeeuws-Vlaanderen, waar demografische veranderingen als bevolkingsdaling, vergrijzing en ontgroening het meest aan de orde zijn. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de regio Schouwen-Duiveland, waar deze ontwikkelingen zich ook zullen manifesteren. Het Rijk gaat de regio's ondersteunen bij het actieprogramma dat de Provincie, gemeenten, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven hebben ontwikkeld. Doel is de leefbaarheid en de economische ontwikkelingen naar een hoger plan te tillen.

 

Ook bestuurders van de betrokken gemeenten een ondersteuningsverklaring ondertekend. Daarin geven zij aan de afspraken uit het convenant te willen ondersteunen en dat zij bereid zijn samen te werken bij de uitvoering hiervan. De gemeenten in de regio Zeeuws-Vlaanderen hebben samen met het Platform Zeeuws-Vlaamse Woningcorporaties tevens een Handvest Wonen ondertekend. Daarin zijn uitganspunten opgenomen die moeten leiden tot een regionale woonvisie voor Zeeuws-Vlaanderen.

De opgaven kunnen alleen worden gerealiseerd door samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs, aangevuld met bewoners en partijen uit het maatschappelijk middenveld. Daarom heeft ook een tiental Zeeuwse organisaties een ondersteuningsverklaring getekend. Daarin onderschrijven zij de maatregelen en afspraken uit het convenant en spreken zij steun en betrokkenheid uit bij de uitvoering ervan.

 

De in het convenant beschreven afspraken worden door Provincie Zeeland, gemeenten en partijen uit het maatschappelijk middenveld verder uitgewerkt tot de integrale uitvoeringsagenda Leefbaarheid, bevolkingsontwikkeling en jeugd.

Meer nieuws