Oester Grevelingen bouwt weerstand op tegen Bonamia

Algemeen

Het lijkt erop dat de Grevelingen oester een zekere resistentie tegen Bonamia heeft opgebouwd. Een ziekte die onschadelijk is voor de consumptie van de oesters, maar wel een nadelige invloed heeft op de oesterpopulatie van de platte uit de Grevelingen. ??Dit bleek tijdens de officiële opening van het Nederlands oesterseizoen 2012-2013 in Bruinisse. Tijdens het openingswoord door de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging,  Cees van Liere, vertelde hij zeer verheugd te zijn dat de officiële opening van het oesterseizoen in Bruinisse aan de Grevelingen plaatsvindt:

[banner]

,,In de Grevelingen groeien de zeldzame Platte Oesters. Hoewel deze exquise zeevruchten de laatste jaren een hobbelige ontwikkeling hebben gekend, zijn ze nu weer (bijna) volop aanwezig. Reden genoeg om even stil te staan bij dit bijzondere product, hier aan de Grevelingen.” aldus van Liere. Van Liere stond stil bij alle andere positieve ontwikkelingen rond de Grevelingen in relatie tot de oesters, zoals de optimalisatie van de oesterpercelen waar de Oestervereniging met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie afspraken maakt over een herschikking van de oesterpercelen om een beter rendement te krijgen zonder uitbreiding van het areaal aan visserijgronden. Ook sprak hij over de Blue Green Deal die werd afgesloten met het Natuur- en Recreatieschap Grevelingen waarbij door het terugbrengen van het getij in de Grevelingen de dynamiek in het water terug komt, wat ten gunste komt van het zuurstofgehalte in diepere delen van de Grevelingen. Van Liere: ,,Ook verwachten wij in december een MSC certificering voor de oesterkweek, wat het duurzame karakter van de oesterproductie onderstreept. Daarnaast zijn we een project gestart samen met diverse wetenschappelijke instituten waaronder Imares om de productie van platte oesters te verhogen, dit project, Oysterecover, is een Europees project. Al met al ziet het er rooskleurig uit voor de oesters uit de Grevelingen." ? ?Nadat de genodigden en de aanwezige pers een eerste oestersleep in 2012 door de Bru75 op de Grevelingen gemaakt te hebben, werd aan wal twee nieuwe leden geintroniseerd in het Gilde van de Vergulde Oester, gedeputeerde Sjoerd Heijning van de provincie Zeeland en Willem Kool van De Telegraaf/Stan Huygens Journaal.

Met de opening van het Nederlands oesterseizoen wordt officieel een startschot gegeven voor de oestervangst voor het komend seizoen. Dit evenement is een initiatief van de Nederlandse Oestervereniging. Deze opening is mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de Agenda Vrije Tijd van de Provincie Zuid-Holland en de Stimuleringsregeling Voordelta van de Provincie Zeeland, de Provincie Zeeland zelf, het Productschap Vis, WEA Accountants, Brasserie Sailor's Inn / De Etage, Wijnhoeve de Kleine Schorre, Bakkerij Spelt en de gemeente Schouwen-Duiveland.

Meer nieuws