Ondanks krimp wel meer huishoudens op het eiland

Algemeen

Schouwen-Duiveland krijgt weliswaar te maken met een krimp van de bevolking, maar het aantal huishoudens zal tot 2030 toch nog toenemen met zo’n zes procent. Vooral de huishoudens voor mensen in de leeftijdscategorieën 55-74 jaar en 75 jaar en ouder. Dat vraagt om een genuanceerd woonbeleid. Dat stelt Rob Out van het onderzoeksbureau Ecorys in Rotterdam. Out adviseert met name de vastgoedmarkt. De feiten zijn,dat het aantal huishoudens, waarvan de hoofdbewoner jonger dan 54 is (bijvoorbeeld de gezinnen), gaat afnemen. Maar daar staat tegenover dat er tot 2030 jaarlijks negentig extra huishoudens bij moeten voor 75-plussers en nog eens 86 voor de categorie 55-74 jaar. Per saldo wordt de vraag jaarlijks zo’n zestig huishoudens erbij.

[banner]

Out baseert deze gegevens op cijfers van Primos. Dat instituut heeft de krimp in kaart gebracht. Zo zal er tot 2023 geen sprake zijn van een noemenswaardige krimp op Schouwen-Duiveland. Daarna neemt het aantal eilandbewoners af tot net boven de 32.000 inwoners. Ten opzicht van de huidige situatie betekent dat een afname van de bevolking met zo’n achttienhonderd zielen. Verder kijken kunnen onderzoekers niet.

Out: ,,Het is van groot belang dat de discussie over een krimp de woningmarkt niet op slot gooit. Juist nu wordt het van groot belang dat alle belanghebbenden met elkaar kijken wat er moet gebeuren.” En volgens Out moet er dus voldoende aandacht zijn voor die veranderende vraag op de woningmarkt.

,,En”, zo laat hij desgevraagd weten, ,,kijk ook hoe het met de voorzieningen staat.” Ouderen hebben vaak meer behoefte aan voorzieningen in de directe omgeving. Wie jaren op een dorp als Ouwerkerk heeft gewoond, zal de neiging hebben om richting Zierikzee te willen verhuizen als daar de voorzieningen zijn. Daar moet dan ook de gemeente zich op richten.

 

Overigens heeft de gemeente met de ontwikkeling van haar nieuwe woonvisie nadrukkelijk gekozen om met alle partijen rond de tafel te gaan. Juist ook om tegemoet te komen aan wat Out bepleit.

,,Wat zeer ernstig zou zijn is dat wanneer er gestopt wordt met bouwen omdat er een krimp aan zit te komen. Dat is dus niet verstandig.” En voor Schouwen-Duiveland geldt volgens de cijfers dus dat er met name over de huisvesting voor ouderen moet worden nagedacht. ,,En daar hoeft niks mee te zijn”, besluit Out.

Meer nieuws