Genomineerd: de Weverij, Nieuwe Kerk én kerk Dreischor

Algemeen

Om het belang van monumenten voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Schouwen-Duiveland onder de aandacht te brengen, reikt het college van burgemeester en wethouders tweejaarlijks een  gemeentelijke monumentenprijs uit. Met het toekennen van deze prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten. De prijs ging in 2010 naar het Brouws Museum (Brouwershaven)

[banner]

De nominatiecommissie van de monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012 draagt drie kandidaten voor aan het college van burgemeester en wethouders die volgens hen in aanmerking komen voor de monumentenprijs.In willekeurige volgorde zijn dat: Het kerkbestuur van de NH-gemeente in Dreischor voor het restaureren van de grafkapel gebr. Ockersse en Mr. Pieter Mogge in Dreischor. Door de inspanningen van het kerkbestuur van de NH-gemeente te Dreischor zijn de grafmonumenten van Jan en Cornelis Ockersse en van Pieter Mogge in 2010-2011 fraai gerestaureerd. Door de  restauratie worden de grafmonumenten gekoesterd als een erfenis van wat een rijk voorgeslacht ons naliet. Op deze wijze koesteren van monumenten is geen last, maar een lust. Het is dan ook een waar genoegen, om met anderen delen in wat het verleden voor nu betekent. De vele toeristen die de Adriaans Kerk in Dreischor bezoeken zijn verbaasd dat er zo’n prachtig monument in een kleine kern op Schouwen-Duiveland aanwezig is.Het kerkbestuur van de NH-gemeente zou gezien de enorme inzet van de vrijwilligers voor het behoud van de grafkapel met de grafmonumenten, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012.

Stichting de Weverij voor het restaureren van het pand ‘’De Weverij’’ in Zierikzee. Het resultaat: in één van de historische panden die Zierikzee rijk is, is  een gloednieuwe podiumvoorziening met 101 stoelen en een prachtige ontmoetingsruimte gerealiseerd. Met het geven van een nieuwe bestemming aan dit monument wordt een stimulans gegeven aan de ontwikkeling van het cultuurplein. Een stimulans die Zierikzee behalve als monumentenstad ook als bruisend cultureel hart van de regio op de kaart zal zetten. De Stichting “De Weverij” zou gezien de enorme inzet voor het behoud van het gebouw en in het bijzonder de Emy-spanten, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012.

De Stichting Oude Zeeuwse kerken voor het restaureren van de Nieuwe kerk in Zierikzee. De Nieuwe Kerk heeft een belangrijke plaats in de stad Zierikzee, ze is beeldbepalend en vertegenwoordigt een belangrijke periode in de geschiedenis van Zierikzee. Na vele jaren als  <‘Godshuis’ gefungeerd te hebben is het gebouw nu niet meer weg te denken als centrum voor culturele activiteiten. Met deze (nieuwe) bestemming vervult ze een functie niet alleen voor de stad, maar ook voor het gehele eiland Schouwen-Duiveland en ook daarbuiten.

De Stichting Oude Zeeuwse Kerken draagt door haar niet aflatende inzet voor het behoud van het gebouw bij aan het bewaren van een stuk belangrijk cultureel erfgoed en creëert daarmee tevens een podium waar vele culturele activiteiten plaats kunnen vinden. Dit komt de gehele gemeenschap van Schouwen-Duiveland ten goede.

De Stichting Oude Zeeuwse Kerken zou gezien het bovenstaande en met name de enorme inzet van de vrijwilligers voor het behoud van het gebouw, in aanmerking kunnen komen voor de Monumentenprijs Schouwen-Duiveland 2012.

Voorwaarden

De nominatiecommissie heeft geoordeeld dat deze kandidaten in aanmerking komen voor de prijs omdat zij op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng een bouwwerk met culturele en historische waarde voor Schouwen-Duiveland hebben gerestaureerd of laten restaureren of groot achterstallig onderhoud hebben gepleegd waardoor dreigend verval is voorkomen. Ook organisaties die op een andere wijze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behoud of het tot leven brengen van het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Schouwen-Duiveland kunnen in aanmerking komen voor de prijs.

Bekendmaking winnaar

De winnaar van de monumentenprijs 2012 wordt bekend gemaakt op een feestelijke bijeenkomst op woensdag 26 september, ontvangst vanaf 19.00 uur in het Stadhuismuseum in Zierikzee (aanvang programma 19.30 uur). De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van €2.269,00.

Meer nieuws