Flinke deelname aan Monumenten-klassendag

Algemeen

Ongeveer driehonderd leerlingen van negen verschillende basisscholen op Schouwen-Duiveland doen vrijdag 7 september mee aan de Open Monumenten Klassendag, die dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer op Schouwen-Duiveland wordt gehouden.De belangstelling voor de Monumenten Klassendag groeit elk jaar! Deze Klassendag is een initiatief van de landelijke stichting Open Monumentendag, bedoeld om de interesse van jongeren voor het verleden te wekken. Dit gebeurt tijdens een introductieles op school en door het bezoeken van een monument op de vrijdag vóór de Open Monumentendag

[banner]

Er gaan scholen uit Zierikzee, Bruinisse, Noordwelle en Renesse op monumentenbezoek. Het Stadhuismuseum krijgt bezoek van de Theo Thijssenschool (09.30 uur) en De Meie(10.45 uur). Leerlingen van de Sint Willibrordusschool bezoeken de Evangelisch-Lutherse Kerk (08.45 uur), de Gevangenis in het Gravensteen (13.30 uur) en de Gasthuiskerk (08.45 uur). In de Gasthuiskerk staat ook nog een bezoek gepland voor twee groepen van de Jan Wouter van den Doelschool (13.30 uur). De Bruse basisschoolleerlingen van zowel De Meerpaal als Op Dreef zijn vrijdag 7 september te vinden

in de Oudheidkamer (Brusea) (09.00 en 13.30 uur) en een aantal leerlingen van De Meerpaal gaat om 09.00 uur een kijkje nemen in de Dikke Toren in Zierikzee. Er is zoveel interesse voor de Brusea, dat een extra bezoekdag is ingepland voor een excursie van de Ds. Pieter van Dijkeschool op donderdag 6 september, 13.30 uur. Tenslotte brengen ’t Staepel’of  uit Renesse en De Stove uit Noordwelle een bezoek aan het Natuur- en Milieueducatief Centrum in Renesse.

 

 

Met deze Klassendag wil de landelijke Stichting Open Monumentendag de belangstelling van kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs voor het verleden prikkelen door ze op een ongedwongen manier kennis te laten maken met monumenten. Hierdoor hoopt de stichting een basis te leggen voor interesse in en waardering voor het cultureel erfgoed op latere leeftijd. Ook kunnen hun enthousiaste verhalen aanleiding voor hun ouders zijn om op de Open Monumentendag van zaterdag 8 september een of meerdere monumenten te gaan bezoeken.

 

Voordat de kinderen een kijkje gaan nemen in het gekozen monument, krijgen ze in de klas een korte introductie over monumenten. Zij maken hierbij kennis met de monumensjes; dit zijn figuurtjes die de vroegere bewoners van een monument voorstellen en die het verhaal achter het monument vertellen. Ook krijgen zij een monumentenkijker. Kijken aan de hand van deze monumentenkijker, ervaren en vooral beleven staan centraal bij dit monumentenbezoek. Aan de hand van deze monumentenkijker (er zijn verschillende soorten, afhankelijk van het monument ) krijgen de leerlingen een beeld van hoe mensen vroeger in en om het monument leefden. Met het maken van een Monumentenkaart, waarop de leerlingen hun ervaringen van die dag kunnen uitbeelden, wordt de Klassendag afgerond.

 

Meer nieuws