Organisaties organiseren debat VluchtelingenWerk

Algemeen

Een aantal maatschappelijke organisaties wil op woensdag 26 september met een debat in de Weverij in Zierikzee een discussie over de toekomst van Vluchtelingenwerk terug op de politieke agenda. De organisaties vrezen dat de opvang en begeleiding van vluchtelingen in het gedrang komt als de gemeente vanaf volgend jaar stopt met een vaste subsidie aan Vluchtelingenwerk. Het gaat om het Rode Kruis (afdeling Schouwen-Zierikzee), Rotary Zierikzee, het Diaconaal Werkverband namens de kerken op het eiland en Vluchtelingenwerk zelf. Nu nog krijgt de club een vast bedrag. Volgend jaar gaat dat wat wethouder Gilles Houtekamer betreft veranderen in een ‘inkooprelatie’.

[banner]

Volgens Philomene op ’t Hof van Vluchtelingenwerk dreigt haar organisatie daarmee met ingang van 1 januari volgend jaar te verdwijnen van het eiland. De gemeente stopt met het jaarlijks overmaken van een vaste bijdrage. Volgens verantwoordelijk wethouder Gilles Houtekamer wil de gemeente geen verplichtingen aangaan. ,,Omdat de wetgeving gaat veranderen.” Er komt een inkooprelatie. ,,En zelfs als vluchtelingenwerk meer geld nodig heeft, dan komt dat er”, aldus Houtekamer.

Maar volgens Op ’t Hof is het jaarlijkse bedrag van 45.000 euro het absolute minimum om het kantoor open te houden en het korps van vrijwilligers aan het werk te houden. ,,De andere gemeenten rond de Oosterschelde gaan wel door met de ondersteuning. Alleen de wethouder van Schouwen-Duiveland wil het anders doen”, aldus Op ’t Hof. Als de gemeente doorzet, sluit het kantoor aan de Calandweg in Zierikzee en gaat Vluchtelingenwerk vanuit Goes opereren.

Predikant Michiel de Zeeuw (Diaconaal Werkverband) maakt zich zorgen over de infrastructuur op het eiland. ,,Wat zijn de gevolgen voor het thuisgeraken in de samenleving als de financieringsystematiek verandert?”, vraagt hij zich af.

De deelnemende partijen zullen tijdens het debat, waarvoor de politiek ook nadrukkelijk wordt uitgenodigd, vanuit hun eigen achtergrond een bijdrage aan de discussie. Ook woningbouwvereniging Zeeuwland (niet één van de organisatoren overigens) levert een bijdrage aan het debat, omdat deze organisatie ook betrokken is bij het vluchtelingenvraagstuk en dan met name de huisvesting van nieuwkomers. Het debat wordt geleid door Lukkie Zijlstra uit Dreischor (oud-gedeputeerde minderhedenbeleid en ontwikkelingssamenwerking).

 

Meer nieuws