Reorganisatie kinderopvang aangekondigd

Algemeen

Kinderopvangorganisatie KOOS gaat stoppen met de locaties in Brouwershaven, Oosterland en Dreischor. Kerkwerve is inmiddels al gesloten.Dat is de uitkomst van de reorganisatie, die de organisatie heeft ingezet. Alle betrokkenen zijn deze week op de hoogte gebracht.

[banner]

Directeur Gert-Jan van der Salm van het Welzijnshuis (en verantwoordelijk voor KOOS) spreekt van ‘pijnlijke besluiten’ die een direct gevolg zijn van de bezuinigingen door de gemeente en het teruglopend aantal kinderen. Door de bezuinigingen van de gemeente moet er per saldo €200.000 gesneden gaan worden in de opvang. ,,We hebben ook naar de overhead gekeken. Zo wordt er gesnoeid in de directie-uren en ook op andere plaatsen zoeken we besparingen.” Dat betekent dat de ouders in de genoemde dorpen op zoek moeten naar een andere opvanglocatie. ,,Ze kunnen reizen naar de andere dorpen, maar we snappen het ook als ze – waar mogelijk – plaatselijk naar de andere aanbieder van kinderopvang gaan. Dat bepalen ouders.”

 

Naast de sluiting van locaties wordt er ook gezocht naar het samenvoegen van groepen. Zo gaan in Zierikzee de kinderdagopvang Koning Koos en peutergroep Kwibus verhuizen (en niet sluiten zoals in de krant van vrijdag staat geschreven. Het streven is om kinderopvang, peutergroepen én buitenschoolse opvang zoveel mogelijk samen te voegen. ,,En dat sluit wel aan bij de visie van de gemeente, die inzet op clustering.”

Volgens Van der Salm is de reorganisatie onvermijdelijk. De bezuinigingen vanuit het gemeentehuis versnellen het proces wel. Maar ook de hoge huur, die tegenwoordig in de dorpshuizen betaald moet worden. Alleen al in Haamstede moet KOOS €38.000 op tafel leggen per jaar. ,,Dat is heel veel geld.” Van der Salm is overigens niet te spreken over de manier waarop de Stichting Dorpshuizen en Gemeenschapscentra nu het beheer van de gebouwen doet. ,,Het ontbreekt aan visie bij de stichting. Er wordt niet gekeken hoe het verder moet na 2017. Wat gebeurt is nu vooral de eigen etalage poetsen.” Het betekent dat er wat Van der Salm betreft fors gerekend wordt voor de locaties en dat gaat knijpen.

 

KOOS handhaaft het prestieuze project van Koos at Sea (24 uursopvang) in Renesse. ,,We hebben er nog een tekort en dat is groter dan we wilden. Maar we willen dit experiment zeker een kans geven. We hebben natuurlijk ook last van de economische recessie. Als het daar uiteindelijk niet lukt, zal dat ook consequenties hebben.”  Van der Salm zegt nog geen beeld te hebben van de personele consequenties. In totaal werken er zo’n zestig mensen in de kinderopvang; veelal met beperkte urencontracten.

 

Na de reorganisatie blijven er vormen van opvang over in Renesse, Burgh-Haamstede, Scharendijke, Zierikzee, Nieuwerkerk, Oosterland en Bruinisse. De directie en de Raad van Toezicht hebben ingestemd met de reorganisatie. De Ondernemingsraad moet zich nog uitspreken.

Meer nieuws