Crisis voelbaar in gemeentelijke kaartenbak

Algemeen

Een groeiend aantal mensen doet een beroep op een bijstanduitkering.Dat heeft volgens wethouder Gilles Houtekamer ontegenzeggelijk met de economische crisis te maken. In de zomer neemt het aantal uitkeringen weer wat af. Maar wat het najaar gaat worden is een spannende”, aldus Houtekamer.

[banner]

Binnenkort presenteert Houtekamer de cijfers in een zogenoemde managementrapportage. Maar nu al is duidelijk dat er meer mensen een beroep op een uitkering doen. Opvallend is de groep oudere zelfstandigen met gezondheidsproblemen. Door de crisis maken ze eerder de keuze ermee te stoppen. Met een speciale regeling kunnen zij een stukje opgebouwd vermogen behouden, bijvoorbeeld in de vorm van een eigen huis.

Voor Houtekamer staat het buiten kijf dat de crisis nu pijn gaat doen. De gemeente betaalt het overgrote deel van de uitkeringen uit eigen zak. Het rijk compenseert maar een deel. ,,Ja, het is mij wel duidelijk dat er de komende jaren geld bij moet”, aldus de wethouder. ,,Als plattelandsgemeente voel je de crisis later, maar blijft ze wel langer aanwezig.”

Schouwen-Duiveland is voor een belangrijk deel van afhankelijk van het toerisme. Dus zien veel uitkeringsgerechtigden nu de kans om weer voor een tijdje aan de slag te gaan. Maar een groot deel komt na de zomervakantie weer aan het gemeentelijk loket.

Wat opvalt, is het lage werkloosheidscijfer. Het aantal niet werkenden werkzoekenden blijft op Schouwen-Duiveland steken op 2,7 procent. Volgens een wordvoerder van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg is dat voor een belangrijk deel een verdienste van de ‘jobhunter’ die vorig jaar aan de slag gegaan is in het gemeentehuis. ,,De jobhunter begeleidt mensen naar werk en zit ook met werkgevers aan tafel. Dat werkt echt.”

Meer nieuws