Asselbergs: ,,Deze ervaring is uniek, die moet uniek blijven"

Algemeen

‘Jullie zijn kanjers, Robert. Kom op, Jack’. Zijn we dan zo bekend, vroeg Jack (Asselbergs, red.) zich af tijdens zijn recente beklimming van de Alpe d’Huez, zich niet realiserend dat hun namen op bordjes op de fiets te lezen waren. ,,Maar daar denk je niet aan”, lacht hij, inmiddels thuis in Zierikzee ,,Je bent je aan het concentreren op die ellendige berg.” Lichamelijke ellende heeft de voormalig burgemeester van Schouwen-Duiveland genoeg gehad. In de week dat hij met Robert Lamerts uit Schuddebeurs op een tandem op de Franse alp zat, werd bij hem zeven jaar geleden in het ziekenhuis in Goes kanker geconstateerd. Die ellende inmiddels achter zich hebben te gelaten besloot Asselbergs deel te nemen aan het inmiddels bij Nederlanders zeer populaire fietsevenement in het Franse hooggebergte, Alpe d’Huzes. Bij de jongste editie, vorige week woensdag en donderdag, klommen zo’n achtduizend Nederlanders omhoog. Samen brachten ze 28,5 miljoen euro op voor het goede doel, kankerbestrijding (KWF). Asselbergs – als deelnemer ben je min of meer verplicht 2.500 euro aan fundraising op te halen – deed 6.700 euro in de buidel.

Hoewel weer genezen werd Asselbergs aan een uitgebreid medisch onderzoek onderworpen en vond er een intakegesprek plaats met mensen van de stichting 2climb2raise, dat geld inzamelt voor het KWF. Nadat hij aan alle criteria voldeed en Asselbergs toestemming van zijn oncoloog kreeg, ging het licht op groen. Vele trainingen en testen gingen vooraf aan de start van Alpe d’Huez die onder warme omstandigheden werd verreden. Captain Lammerts en stoker - dat is de benaming voor degene die op de tandem achterop zit – Asselbergs kregen net als de anderen na tweehonderd meter al te maken met een flink stijgingspercentage van elf. Na de vierde van de in totaal 21 bochten was de eerste tussenstop. ,,We zaten al snel op het maximum van onze hartslagmeters en dat is best gevaarlijk. Daar zijn we dus wat bijgekomen en hebben gedronken want op de steile hellingen is het lastig je bidon te pakken”, meldt Asselbergs.

Terug op de fiets was het één groot feest. Lammerts: ,,Er staan allemaal Nederlanders te juichen met toeters en bellen en er waren orkesten en dj’s”. Asselbergs: ,,Dat hele circus gaat  wel aan mij voorbij. Voor mij was het toch wel vrij zwaar. Ik moest me op het fietsen concentreren en kon me wat minder met de omgeving bezig houden”. Lammerts weer: ,,Het was zwaar, zweterig en warm”. Na drie uur en negentien minuten kwam het Schouwse duo samen met de andere tandemfietsers over de finish in het skioord. ,,Dat was heel indrukwekend. Het zicht, maar ook de verbroedering. Het hele jaar door heb je ieders lief en leed gedeeld en vervolgens finish je allemaal op een berg. We hadden allemaal een overwinningsgevoel van ‘ja, dat hebben we met elkaar gedaan’”, zeggen de ‘klimgeiten’.

Asselbergs: ,,De ontlading is een immens mooi gevoel. Je valt in de armen bij je vrouw en bij elkaar. Ja, dan heb je wel een paar minuten nodig om jezelf te worden”. Lammerts: ,,Het was mooi en een hele belevenis om samen op de top te zitten”. Laatstgenoemde weet nog niet of het zijn laatste Alpe d’Huzes is geweest, Asselbergs wel. ,,Deze ervaring is uniek, die moet uniek blijven.”

Meer nieuws