Gemeente dingt mee naar Erfgoedprijs 2012

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland meldt zich aan voor de erfgoedprijs 2012 die jaarlijks georganiseerd wordt door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).Met de nieuwe erfgoednota en onlangs gerealiseerde projecten als het Stadhuismuseum en de restauratie van de stadspoorten vindt de gemeente dat zij op een opvallende wijze haar erfgoed in haar beleid een structurele plaats geeft. Daarnaast zet zij met het nieuwe erfgoedbeleid, dat op dit moment ontwikkeld wordt, niet alleen in op het gemeentelijk cultuurbeleid, maar het is ook zeker de bedoeling dat het nieuwe erfgoedbeleid de beleidsterreinen economie, toerisme, onderwijs, welzijn en ruimtelijke ordening versterkt. Aanmelding voor de erfgoedprijs past bij een goede eiland marketing.

[banner]

Het college zal in haar motivatiebrief aan de BNG ( De Bank Nederlandse Gemeenten) ingaan op de aspecten waar de jury onderneer op let bij haar beoordeling:

• hoeverre burgers worden betrokken bij het erfgoedbeleid;

•Of erfgoedbeleid ook op andere beleidsterreinen dan cultuur wordt ingezet;

• Of de gemeente ook een relatie legt met jeugd (onderwijs, erfgoededucatie);

• Hoe de gemeente haar erfgoedbeleid communiceert;

• Of krachten gebundeld worden;

• Of de gemeente erfgoedbeleid gebruikt voor innovatie;

• De combinatie van recent gerealiseerd beleid èn plannen voor de nabije toekomst.

De aanmelding voor de erfgoedprijs 2012 wil de gemeente als spin-off gebruiken om haar inwoners meer bewust te maken van de cultuurhistorische schatten die Schouwen-Duiveland rijk is, op dit moment wordt over een plan van aanpak nagedacht. Het doel van het actieplan is dat inwoners zich meer bewust zijn  van de cultuurhistorische waarden op het gebied van water, cultuur en natuur op hun eigen eiland. Veel schatten van het eiland zijn ook bij inwoners vaak nog onbekend. Op deze manier creëren we ambassadeurs die het ‘DNA van Schouwen-Duiveland’ en de trots op het eiland uitdragen. De gemeente wil namelijk niet alleen zelf roepen dat het eiland prachtig is. Juist de kleurrijke verhalen en ervaringen van ervaringsdeskundige zoals inwoners, ondernemers en verblijvers maken het geloofwaardig.

In augustus weet Schouwen-Duiveland of zij tot één van de vijf genomineerden behoort. De prijs zal in november uitgereikt worden onder één van de kanshebbers en levert naast publiciteit voor Schouwen-Duiveland een bedrag van €25.000, een oorkonde en een juryrapport op. Het prijzengeld moet worden besteed aan een samen met de hoofdsponsor, Cultuurfonds BNG te bepalen doel in het gemeentelijk erfgoedbeleid. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen.

Uiteraard sluit de ontwikkeling van de erfgoednota en de aanmelding voor de erfgoedprijs aan bij het pad wat is uitgestippeld in ‘Tij van de toekomst’. Schouwen-Duiveland heeft een rijke geschiedenis en cultuur,  kent vele tradities en gebruiken van oost tot west, maar ook prachtige monumentale gebouwen, verhalen, herinneringen, kunstwerken. Door dit erfgoed komt onze geschiedenis tot leven. Dit willen we natuurlijk ook in de toekomst behouden en daar dragen bovenstaande ontwikkelingen aan bij.

Meer nieuws