Duiveland op rand unieke prestatie clubhistorie

Geen doelpunten tegen en zelf tweemaal doel getroffen. Met andere woorden: Duiveland heeft een goede uitgangspositie verworven om in het seizoen 2012/2013 voor de eerste keer in haar bestaan als eersteklasser te acteren. De enige voorwaarde is dat de return tegen Altena niet verloren mag worden. Een nederlaag viel in het eerste van het tweeluik met de ploeg uit Nieuwendijk op pinkstermaandag al snel uit te sluiten. Dat was mede het gevolg van de zeer vroege openingstreffer (in de tweede minuut) van de thuisploeg. Het was een typische Duiveland-goal zoals de Oosterlanders de afgelopen seizoenen ze al vaak hebben gescoord. Ronald Zwager ging goed door op links en vond bij de tweede paal Dennie le Comte. De kleine spits liep slim bij een Altena-verdediger weg en knikte goed binnen: 1-0. ,,Hij lag er snel", constateerde de doelpuntenmaker. ,,Ik dacht: 'dat kon nog wel eens een leuke middag worden'. Maar het bleef bij 2-0 en dat is dan eigenlijk wel karig." De Brabantse tweedeklasser had duidelijk niet gerekend op dat scenario op het Oostersportpark en wist zich geen raad met de ontstane situatie. Duiveland voelde zich uiteraard gesterkt door de onverwacht vroege voorsprong en was na de goal heer en meester. Niet dat het tot meer kansen leidde, maar ze was 'in control'. Nog voordat er een halfuur verstreken was, was Zwager weer de ‘aangever'. Hij omspeelde de doelman van Altena, die vervolgens de bal speelde maar tot zijn ontzetting zag dat de scheidsrechter anders oordeelde. De onterechte penalty werd overigens vakkundig benut door rechtsback Barry Steenpoorte: 2-0. Le Comte: ,,De pingel was niet terecht, maar daarvoor had de scheidsrechter 'm ook voor een handsbal kunnen geven". Nog voor rust kreeg Wesley Goud een aardige kopkans die geen derde thuisgoal opleverde. Zo’n treffer had de wedstrijd wel in het slot gegooid en Altena kansloos naar Nieuwendijk gestuurd. Na de pauze was het beste er bij Duiveland van af en speelde Altena stukken beter. Dat moest ook wel na een eerste helft die van Altena-zijde niet veel slechter kon. ,,De eerste helft van ons was goed, in de tweede helft kwamen we onder druk te staan", zag Le Comte. Een betere gelegenheid dan een strafschop, om terug te komen in de wedstrijd, was er niet. De vanwege hands door Wilmar van de Sande toegekende penalty werd echter in de 55e minuut goed gekeerd door Duiveland-doelman Leon Weeda. Na de misser vanaf elf meter kreeg Altena nog twee à drie goede mogelijkheden de aansluitingstreffer te maken en de return op 2 juni op eigen bodem nog spannender te maken. Een treffer was Altena wel toegekomen omdat Duiveland pas heel diep in de tweede helft een eerste schot op goal kon produceren. Echter, omdat Altena niet scoorde en Duiveland hard werkte om de 2-0-stand in stand te houden, kan het Oosterlandse elftal over een kleine week zomaar de tweede, eilandelijke ploeg worden die gaat uitkomen in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal.