Zeeuwse bedrijven verwachten verlies aan banen

Algemeen

Zeeuwse ondernemers beoordelen het economisch klimaat nog altijd als negatief.Zo verwachten ze aan het eind van dit tweede kwartaal minder omzet te hebben gerealiseerd dan het voorgaande kwartaal. Dit komt vooral omdat de consument de hand op de knip houdt. Wel denken ze meer omzet vanuit hun buitenlandse activiteiten te realiseren. Door deze onzekere marktomstandigheden verwacht een kwart van de bedrijven banen te moeten schrappen. Zo blijkt uit de regionale conjunctuurenquête (COEN) van de Kamer van Koophandel.

[banner]

Zeeland is een van de provincies waar momenteel relatief veel banen verdwijnen. Bijna een kwart van de Zeeuwse ondernemers verwacht in het tweede kwartaal een krimp van het personeelsbestand. Slechts een op de tien bedrijven heeft extra personeel nodig. Landelijk is deze trend iets minder negatief. De verwachting is dat de werkloosheid in Zeeland net als in de rest van Nederland in 2012 verder oploopt. Tot nu toe ligt deze nog wel onder het landelijke gemiddelde.

De omzetontwikkeling laat ten opzichte van het eerste kwartaal een voorzichtig herstel zien, maar is per saldo nog wel negatief. Het herstel in Zeeland blijft ook achter bij het landelijk gemiddelde. Dit herstel komt vooral voor rekening van de Zeeuwse export. Het aantal bedrijven dat meer groei vanuit hun buitenlandse activiteiten denkt te realiseren is in het tweede kwartaal groter dan het aantal met een afname (19% tegen 13%). Echter ook hier geldt dat het beeld landelijk wat gunstiger is. Door de sterke internationale oriëntatie is de export normaal gesproken een belangrijke stuwende factor voor de Zeeuwse economie. Momenteel kan de licht positieve exportontwikkeling de negatieve trend bij de binnenlandse bestedingen onvoldoende compenseren.

De winstgevendheid staat bij veel bedrijven sterk onder druk. Dit komt niet alleen door een terugval in de vraag maar ook de sterke stijging van de kosten. In het eerste kwartaal heeft één op de drie bedrijven de winst verder zien verslechteren. Dit komt niet alleen door de moeilijke marktomstandigheden, maar ook door de sterke stijging van kosten (energie, grondstoffen). De stroef draaiende economie leidt ook tot achterblijvende investeringen.

De bouwsector heeft afgelopen jaren zware klappen gekregen en blijft voorlopig nog in mineur. De Zeeuwse industrie heeft zich tot nu toe redelijk staande weten te gehouden, mede vanwege de positieve exportontwikkeling. Inmiddels is echter ook de Zeeuwse industrie redelijk negatief over het economisch klimaat.

Meer nieuws