Nieuw 'geld' in de maak voor Schouwen-Duiveland

Algemeen

De  stichting Made in Zeeland wil nog dit jaar van start met tijdpunten. Tijdpunten kunnen als een alternatief waardemiddel geruild worden door deelnemers. Zo kunnen burgers elkaar met gesloten beurs ter wille zijn. De komende jaren wordt er van burgers een grote inzet gevraagd om in hun buurt of wijk naar elkaar om te kijken.  Actief burgerschap is belangrijk  voor burgers onderling maar ook  in de verhouding burger-overheid. Overheden kunnen niet meer zonder burgerparticipatie en Tijdpunten is een middel om dit te organiseren.

[banner]

,,Met het project Tijdpunten willen we bereiken dat inwoners elkaar meer treffen en met elkaar de samenhang in de buurt versterken.  Om dit te bereiken betrekken we organisaties op Schouwen-Duiveland om Tijdpunten voor de hun bekende doelgroep of hun vrijwilligers in te kopen,” vertelt Ada Overwater van Made in Zeeland.Deze week zijn verkennende gesprekken gevoerd met het Welzijnshuis en Zeeuwland. Die partijen zouden Tijdpunten kunnen inzetten. Amsterdam en Den Helder zijn Schouwen-Duiveland al voorgegaan. In Amsterdam bijvoorbeeld is de Makkie geintroduceerd. Voor het eiland is er nog geen naam bedacht.

In Tijdpunten bieden en vragen deelnemers hulp en ondersteuning aan elkaar. Elke deelnemer kan zich zowel als dienstverlener en vrager aanmelden. In tegenstelling tot gewoon vrijwilligerswerk of burenhulp, wordt in Tijdpunten elk uur werk beloond. Deze beloning wordt uitgedrukt in punten waarbij elk uur werk een ‘uur’ aan saldo oplevert. Deze beloning kan aan iemand anders worden doorgegeven als beloning voor een geleverde dienst maar de beloning kan ook worden verzilverd bij geselecteerde organisaties of bedrijven.

Meer nieuws