Wethouder bepleit temperen ontwikkelen nieuwbouwwijken

Algemeen

Er zullen in de gemeente Schouwen-Duiveland aanzienlijk minder woningen gebouwd gaan worden, dan eerder nog werd aangenomen. Met wat er nu nog op de rails staat, wordt er al teveel weggezet. Wijken als Noorderpolder en de Waterwijk zullen moeten temperen om leegstand te voorkomen. Zoveel is wel duidelijk aan de vooravond, van de gemeentelijke woonvisie, die in januari volgend jaar moet worden vastgesteld. De tijd, dat er nog 2500 woningen in de planning stonden voor een periode van tien jaar, is volledig verdwenen. Het zal eerder om enkele honderden woningen gaan.

[banner]

Maar juist daarom is het volgens verantwoordelijk wethouder Wim Stouten van belang dat iedereen zijn zegje kan doen over de toekomst. Burgers, dorpsraden, woningbouwvereniging Zeeuwland, makelaars en zeker ook de ontwikkelaars. Stouten wil voorkomen, dat er teveel gebouwd wordt en Schouwen-Duiveland straks trekjes krijgt van West-Zeeuwsch-Vlaanderen en Limburg. Daar staat inmiddels veel leeg.

En volgens beleidsambtenaar Ellen Goossens is dit hét moment om een nieuwe visie te schrijven. ,,We weten dat het aantal huishoudens nog wel even zal toenemen, maar dat het aantal inwoners daalt. Teveel bouwen is niet goed voor de woningmarkt. Je ziet nu al erg veel te koop staan.” Vroeger wilden gemeenten nog wel tegen elkaar opboksen door snel woonwijken neer te zetten om zo nieuwe inwoners te trekken. Stouten gelooft daar niet in. ,,Dat zie je nu al in de nieuwe wijken bij Zierikzee. Het levert nauwelijks  meer inwoners op.” Hij voorziet dus wel gesprekken met de betrokken ontwikkelaars om juist daar te temperen ten behoeve van andere woongebieden. ,,Maar we gaan eerst luisteren naar ze.”

De beperkte woningbehoefte moet verdeeld worden. Ook voor de dorpen bijvoorbeeld. Deze week nog hebben de dorpsraden hun zegje mogen doen over de woonvisie. Dorpen hebben kunnen aangeven welke ambities zij hebben. In juni zijn de ontwikkelaars aan de beurt.

Meer nieuws