Gemeente zet in op nieuw woonbeleid

Algemeen

Schouwen-Duiveland gaat een nieuw woonbeleid ontwikkelen.De gemeente wil in dit beleid de koers uitstippelen op het gebied van wonen voor de komende 10 jaar. Op dit moment wordt Schouwen-Duiveland geconfronteerd met demografische, maatschappelijke en economische veranderingen en nieuwe wetgeving, deze tendensen zorgen voor een behoorlijke beweging in de woningmarkt. In Tij van de toekomst heeft de gemeente zich als doel gesteld dat haar inwoners naar wens en behoefte kunnen wonen nu maar ook in de toekomst. Juist daarom vindt zij dat het nu tijd is om te investeren in een nieuw woonbeleid.

[banner]

Woningbouw is niet alleen het werkterrein van de gemeente, dat beseft zij zich goed. De komende tijd gaat zij daarom in gesprek met partijen uit de wereld van zorg, welzijn en wonen maar ook stad- en dorpsraden. De gemeente is vooral op zoek naar informatie voor haar woonbeleid maar daarnaast is het ook de bedoeling om stil te staan bij de veranderingen op de woningmarkt en kennis te delen. Alle informatie die tijdens de gesprekken verzameld wordt, zal daarna geanalyseerd worden. Tijdens een toetsconferentie in juni worden vervolgens de hoofdlijnen van de woonvisie gepresenteerd: de belangrijkste ontwikkelingen in Schouwen-Duiveland komen aan bod, maar ook de keuzes waar de gemeente voor staat worden gepresenteerd en natuurlijk wordt er stilgestaan bij de toekomstwensen en ambities van Schouwen-Duiveland. Het is de bedoeling om de definitieve conceptversie van de woonvisie in oktober/november te presenteren aan de samenleving, tijdens een inspraakavond. Op dat moment biedt de gemeente aan iedereen de mogelijkheid om kort zijn visie op het conceptbeleidsplan wonen te geven. Ook wordt er gepeild welke onderdelen veel applaus krijgen en welke minder. Naar aanleiding van de reacties op de inspraakavond kunnen er nog wijzigingen worden aangebracht. Het college neemt over de aanpassingen een beslissing en stelt dan de definitieve visie vast. Daarna gaat het beleidsstuk het officiële inspraaktraject in en dat is het laatste moment dat betrokkenen invloed kunnen uitoefenen. De bedoeling is om de woonvisie in januari 2013 door de gemeenteraad vast te laten stellen.

 

 

In Tij van de toekomst spreekt de gemeente uit dat zij wil dat inwoners nu maar ook in de toekomst naar wens en behoefte kunnen wonen op Schouwen-Duiveland. Ook is er al een globale voorzet gedaan voor de woonvisie. Na 2020 vindt er bijvoorbeeld alleen herstructurering en functieverbetering plaats gericht op kwaliteitsverbetering. Ook is er afgesproken dat er prioriteit geven wordt aan ‘nultreden’ huurwoningen, is het de bedoeling om in het buitengebied alleen te bouwen bij watergerelateerde projecten en wordt deeltijdwonen toegestaan. Nu is het tijd om deze denkrichtingen verder uit te werken zodat we onze ambitie kunnen waarmaken

Meer nieuws