Vier keer onderscheiden op het eiland

Algemeen

images2.jpegVier inwoners van Schouwen-Duiveland zijn vandaag, vrijdag,  Koninklijk geëerd. Drie met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één tot Ridder in dezelfde orde.  Mevrouw C. de Koning-Bolijn uit Bruinisse ontving een onderscheiding omdat zij zich al ruim 26 jaar inzet voor het Rode Kruis. Als vrijwilligster gaat zij al 26 jaar, gemiddeld 5 keer per jaar, met het Rode Kruis mee, Van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 11 uur staat zij klaar om de mensen te helpen. De vakanties spelen zich af op drie bijzondere locaties, namelijk het vakantieschip de J. Henry Dunant, hotel IJsselvliedt in Wezep en Hotel De Valkenberg in Rheden. Mevrouw de Koning is inmiddels 73 jaar en doet dit na 26 jaar nog steeds met veel plezier. Ook op Schouwen-Duiveland is zij nauw betrokken bij diverse activiteiten van het Rode Kruis, zoals welfare en recreatieve activiteiten van sociale hulp. In 2006 ontving mevrouw De Koning een erkenning van het Nederlandse Rode Kruis voor trouwe dienst.

[banner] Vanaf 1990 is zij als vrijwilliger ook te vinden in zorgcentrum ’t Opper in Bruinisse. Op diverse recreatieavonden helpt zij mee met gezelschapsspelen, het bloemschikken, ze gaat regelmatig wandelen met bewoners die rolstoelafhankelijk zijn. Zij helpt mee bij de zanguitvoering en bij de gezamenlijke maaltijd. Ook begeleidt zij de bewoners bij een dagje uit naar bv. een tuincentrum. Zij helpt ook graag bij de bingo en helpt bij het handwerken van het Rode Kruis

Mevrouw De Koning-Bolijn wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

De heer M. J. Schaleven uit Renesse ontving de onderscheiding omdat hij zich gedurende vele jaren tot heden, geheel belangeloos in verschillende functies ingezet heeft voor de Hervormde Gemeente Renesse-Noordwelle. Van 1975 tot 1987 was hij ouderling/kerkvoogd. Daarnaast is hij twee jaar lid geweest van de bouwcommissie die de restauratie van het koor begeleidde.

Van 1978 tot 1987 was de heer Schaleven lid van de braderiecommissie. Hij zorgde voor het verkrijgen van de financiën voor alle kerkelijke activiteiten. Hij vertegenwoordigde de Hervormde Gemeente Renesse- Noordwelle bij de Kerkenraadsvergaderingen. Ook is hij ruim 4 jaar voorzitter geweest van de orgelcommissie die nauw betrokken was bij de restauratie van het orgel. Van 1994 tot 2000 is hij 6 jaar voorzitter geweest van de Kerkvoogdij. Van 1996 tot 2008 was hij tevens lid en secretaris van het Oecumenisch overleg Kerken in de Westhoek.

En nog steeds is de heer Schaleven betrokken bij het wel en wee van de Hervormde Gemeente Renesse-Noordwelle. Vanaf 1998 tot heden is hij vrijwillig koster. Als “manusje van alles” is hij onmisbaar bij alle technische klussen in het gebouw. Altijd kan een beroep op hem worden gedaan.

De heer Schaleven wordt getypeerd als een man die niet alleen vóór de kerk woont, maar vooral voelt en ziet wat zich voor en in de kerk afpeelt. Met andere woorden de heer Schaleven is de man die ervoor zorgt dat binnen de kerk alles op rolletjes loopt.

De heer Schaleven is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Mevrouw J.J.E. de Jong-Koutstaal uit Burgh-Haamstede, de enige Ridder in het gezelschap, ontving de onderscheiding omdat een groot deel van het leven van mevrouw De Jong in het teken heeft gestaan van het ontwikkelen van een methode om kinderen met gedrags- en leerproblemen te helpen. De behandelmethode “Brain Stimulation Method de Jong” is uniek. Het doel van deze methode is het opsporen van de primaire oorzaak van de klacht om vervolgens via lichamelijk oefeningen de lichaamsfuncties te herstellen. In de jaren zeventig ontdekte zij dat in Nederland geen opleiding was specifiek voor ouders met kinderen met ontwikkelings-, leer- en gedragsproblemen. Zij kocht boeken over fysiologie, over neurologie en zocht uit welke connectie er was tussen bewegen en de menselijke systemen en dan vooral die systemen die belangrijk waren en zijn voor de cognitieve en de sociale en emotionele ontwikkelingen. Haar naam begon bekend te raken onder ouders. Mevrouw De Jong ontwikkelde vervolgens een eigen opleiding en zocht hierbij deskundige docenten vanuit de orthopedagogie, de biologie en osteopathie. Zij startte in 1999 de driejarige HBO opleiding en begon met 2 groepen van elk 30 personen. Deze eerste afgestudeerde BSM-de Jong therapeuten ontvingen in 2002 hun diploma.

Daarnaast werkte ze samen met de beste osteopaten uit Nederland en via deze weg ontstond er weer een nieuwe opleiding voor Integratede Therapist. Bij deze opleiding worden de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie met elkaar verbonden.

Aansluitend bracht mevrouw De Jong het advies uit om een vereniging op te re richten. Dit werd de BBT, Beroepsvereniging van BSM-deJong therapeuten. Deze vereniging telt op dit moment 100 leden. Naast deze beroepsvereniging kwam er een opleidingsinstituut en een maandblad voor therapeuten. Vorig jaar gaf ze haar eerste boek uit (Hulp aan mijn ronde tafel) en aan de tweede boek is zij inmiddels begonnen.

Als grondlegster heeft ze na vele jaren zelfstudie en ontwikkeling een prachtige bruikbare therapie neergezet. Niet alleen Nederland heeft inmiddels vele BSM-deJong therapeuten, maar ook in België, Duitsland, Canada, Frankrijk en Amerika zijn er nu al enkele therapeuten werkzaam.

Mevrouw De Jong is te karakteriseren als een bijzonder, bevlogen en bescheiden mens die zich nu al meer dan dertig jaar inzet voor de behandeling kinderen met leer-, ontwikkelings- en gedragsproblemen. Vooral door haar vasthoudendheid was zij voor letterlijk talloze kinderen succesvol waar anderen faalden. Haar kennis is immens en haar voorbeeld is een inspiratie voor niet alleen de therapeuten maar ook voor ouders, leerkrachten en iedereen die met het welzijn van kinderen te maken heeft.

Mevrouw de Jong-Koutstaal werd benoemd tot Ridder van de vijfde graad in de Orde van Oranje-Nassau.

 

De heer J. Fluijt uit Zierikzee kreeg een onderscheiding vanwege zijn langdurige inzet voor bijenhouderij op Schouwen-Duiveland.

Vanaf 1943 is de heer Fluijt lid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Voor zover bekend is hij sinds 1985 honingkeurmeester. De heer Fluijt heeft deel uitgemaakt van het hoofdbestuur van de toenmalige Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland in de periode 1967 tot 1984. De taak van secretaris van de afdeling Schouwen-Duiveland heeft hij 40 jaar lang op zich genomen.

De heer Fluijt is een enthousiast imker met een grote belangstelling voor de natuur. Hij is bovendien iemand die zijn kennis en zijn enthousiasme voor het houden van bijen niet alleen voor zichzelf houdt, maar dat ook graag overbrengt op anderen. Als leraar bijeenteelt in Zeeland doet men graag een beroep op de heer Fluijt voor het opleiden van nieuwe imkers. Hij is de vaste praktijkbegeleider voor cursisten op Schouwen-Duiveland. Zo heeft hij, ondanks zijn hoge leeftijd (87) nog in 2009 drie cursisten en in 2010 twee cursisten de praktische kneepjes van het imkervak geleerd. Daarnaast heeft hij gedurende meer dan 50 jaar regelmatig lessen aan imkers gegeven in het korfvlechten. Op de markten met oude ambachten in Zeeland stond de heer Fluijt er altijd met een stand om meer bekendheid te geven aan het bijenhouden, aan de bijenproducten en voor het werven van nieuwe leden voor de afd. Schouwen-Duiveland. Ook is hij jaren opgetreden als honingkeurmeester. Hoofdzakelijk in de provincie Zeeland en op Goeree Overflakkee heeft hij 25 jaar de honing gekeurd.

 

Meer nieuws