Roer moet om bij de Zuidhoek; grootscheepse reorganisatie

Algemeen

images-3.jpegAls het kabinet haar plannen voor de sociale zekerheid doorzet, wordt de Zuidhoek straks alleen nog een plaats voor zogenoemde ‘beschutte arbeidsplaatsen. Onderzocht wordt om de groenvoorziening en de metaalafdeling te privatiseren en de reïntegratie komt straks in een nieuw Centrum voor Duurzame Arbeid. Deze grootscheepse reorganisatie is dinsdagmiddag  aangekondigd door wethouder Gilles Houtekamer, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de Zuidhoek. De gemeente steekt 1,6 miljoen euro in de omslag en rekent erop dat het rijk het resterende miljoen bijdraagt.

[banner]

Burgemeester en wethouders én de Zuidhoek, dat bestuurlijk onder B en W valt, willen een gezonde Zuidhoek handhaven. Juist voor mensen, die in een beschermde omgeving moeten werken. Dat doen ze nu in de in – en opmaakafdeling, de wasserij en de montagegroep. Dat blijft wat de gemeente betreft overeind. Andere activiteiten moeten op een andere manier georganiseerd gaan worden.

Ook zoekt de Zuidhoek naar nauwere samenwerking met andere SW-bedrijven. Maar minstens zo belangrijk is de rol van het reguliere bedrijfsleven dat opgeroepen wordt om mensen in hun organisatie op te nemen. Het wordt met de bezuinigingen van het rijk steeds lastiger om mensen in een gesubsidieerde omgeving aan het werk te helpen. Nu werken er 265 mensen in de sociale werkplaats. Het rijk wil dit percentage landelijk met tweederde terugbrengen.. Als de Zuidhoek geen stappen zet, stevent ze op een tekort af van bijna 1,5 miljoen euro in 2018.

Meer nieuws