Vluchtelingenwerk vreest voortbestaan

Algemeen

Vluchtelingenwerk Zeeland maakt zich grote zorgen over haar voortbestaan.Als het rijk de geldkraan dichtdraait en de gemeente niet bijspringt, gaat het kantoor aan de Calandweg in Zierikzee op 1 januari 2013 dicht en stopt de begeleiding van de ongeveer vijfenzeventig nieuwkomers. Frans Hamelink is voorzitter van Vluchtelingenwerk Zeeland en spreekt dit angstscenario uit. Hoewel de Tweede Kamer minister Gert Leers deze week nog heeft gewezen op het belang van goede begeleiding, is de uitkomst van de bezuinigingsoperatie in het Catshuis nog allerminst zeker.

[banner]

Vandaar ook dat Hamelink richting wethouder Gilles Houtekamer is gegaan met de vraag of hij wil instaan voor het werk van Vluchtelingenwerk. ,,We hebben ook de andere Oosterscheldegemeenten met deze vraag benaderd. Besluiten zijn er nog niet genomen maar tot op dit moment lijkt alleen Schouwen-Duiveland een slag om de arm te houden”, aldus Hamelink. Volgens hem gaat er zo veel lokale kennis verloren.

Hamelink heeft de gemeenten rond de Oosterschelde gevraagd om samen na te denken over de diensten die Vluchtelingenwerk in de toekomst kan leveren. Ingezet wordt op de meest basale steun en dat is begeleiding en huisvesting. Voordat afspraken op papier staan, zou 2013 financieel veilig gesteld moeten worden. Voor Schouwen-Duiveland betekent dat een éénmalig bedrag van bijna vijftigduizend euro.

Wethouder Houtekamer is nog niet zo ver. Hoewel hij het werk van Vluchtelingenwerk ,,zeer waardevol” noemt en zelf ,,de mens centraal stelt”, moet er nog heel wat huiswerk gemaakt worden voordat hij overweegt in 2013 bij te springen. Het aantal vluchtelingen neemt volgens hem af en ook het type vluchteling verandert. ,,Daar wil ik eerst meer van weten. En er zijn dan misschien ook andere organisaties die invulling kunnen geven aan de vraag.”

 

Houtekamer noemt ook het dispuut dat hij heeft met de provincie. Die ziet erop toe dat alle gemeenten voldoende vluchtelingen opnemen. Schouwen-Duiveland zou achterlopen maar volgens Houtekamer moet de oorzaak daarvan vooral gezocht worden bij de asielzoekers zelf. Die zitten vaak niet op een geïsoleerde woonomgeving op het platteland te wachten.

Hamelink laat desgevraagd weten toch de hoop te hebben, dat Schouwen-Duiveland bijdraait en garanties gaat afgeven voor 2013. ,,Wij kunnen ook niet om de realiteit van de bezuinigingen heen. Maar laten we even de tijd nemen om nieuwe afspraken te maken.”

Meer nieuws