Gemeente presenteert resultaten erfgoedonderzoek

Algemeen

De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met adviesbureau BMC onderzoek gedaan naar het erfgoed van Schouwen-Duiveland: de iconen, verhalen, bijzondere gebruiken, monumenten, historische boerderijen, ondergrondse monumenten (niet zichtbaar erfgoed), ons cultuurlandschap, cultuurhistorische structuren.Hiervoor heeft zij met diverse lokale, regionale en landelijke organisaties gesproken. Tijdens de bijeenkomst op woensdag 11 april in het Stadhuismuseum Zierikzee, worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. Daarnaast wil de gemeente die avond kijken waar de krachten van het eiland liggen en het publiek keuzes voor leggen. De avond wordt muzikaal omlijst door Da Capo (harp en dwarsfluit).  De deuren van het Stadhuismuseum in Zierikzee staan vanaf 19.00 uur open, het programma start om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

[banner]

De gemeente weet dat erfgoed geen zaak van haar alleen is. Op het eiland zijn veel maatschappelijke partijen en particulieren actief die zich al geruime tijd inzetten voor het behouden en uitdragen van het Schouwen-Duivelandse erfgoed. De gemeente heeft daarom de afgelopen tijd met hen gesproken en hierdoor goed bewaarde geheimen van het Schouwen-Duivelands cultureel erfgoed ontdekt. Dat water een belangrijk element uit ons DNA is, was al langer bekend. Het eiland is gewonnen op het water, gevormd door het water en de mensen op het eiland zijn met elkaar verbonden door het water. Maar het eiland heeft ook werelderfgoed in haar bezit en heeft een diversiteit aan bijzondere tradities, gebruiken en iconen. Op 11 april presenteert de gemeente in samenwerking met adviesbureau BMC haar vondsten. Ook worden er die avond keuzes voorgelegd: ligt de focus op behoud of ontwikkeling, hoe wordt er omgegaan met herbestemming, moeten er nieuwe vormen van samenwerking komen op erfgoedgebied of hoe wordt gezorgd dat financiële middelen effectief ingezet worden zodat de rijke historie in leven blijft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van keuzes waar de gemeente voor staat. Zij hoort graag wat geïnteresseerden hiervan vinden. Inwoners die aan deze avond deel willen nemen worden gevraagd zichzelf aan te melden, dit kan per e-mail via : bert.stuit@schouwen-duiveland.nl of telefonisch 0111452141.

 

Met het opstellen van deze erfgoednota wil de gemeente Schouwen-Duiveland ook in de toekomst tot de top 10 van cultuurhistorische steden van Nederland blijven horen. In de nota wordt vastgelegd wat voor erfgoed het eiland rijk is, hoe het beheerd moet worden en worden plannen omschreven die zorgen dat cultuur een bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid en dus het imago en de identiteit van het eiland.

Het opstellen van deze erfgoednota past uitstekend bij de uitgangspunten die vastgesteld zijn in de toekomstvisie. De erfgoednota wordt in juni 2012 aan de gemeenteraad gepresenteerd.

 

Meer nieuws