CDA stelt de meeste vragen aan college

Algemeen

Het CDA steekt, sinds de partij geen wethouder meer levert, haar energie in het stellen van schriftelijke vragen. Van de tachtig vragen die sinds de gemeenteraadsverkiezing van maart 2010 zijn gesteld, komen er maar liefst zesentwintig van de christen-democraten. De politieke groepering Alert! (ook oppositie) staat op de tweede plek met vijftien vragen. Daarna wordt het lange tijd rustig en nemen Leefbaar Schouwen-Duiveland en de VVD een gedeelde derde plaats in met acht vragen.

[banner]

Politieke partijen stellen vooral schriftelijke vragen naar aanleiding van geluiden vanuit de samenleving. Vragen ter verduidelijking van voorstellen van burgemeester en wethouders – de zogenoemde technische vragen – worden meestal mondeling gesteld in de vergaderingen. Met schriftelijke vragen krijgt een partij in de regel meer aandacht van de media. Het CDA voert dus duidelijke oppositie. De Partij van de Arbeid daarentegen, dat ook geen wethouder meer in het dagelijks gemeentebestuur heeft, heeft tot nu toe maar zeven vragen gesteld tot dit moment. In 2012 heeft de partij nog geen vragen op papier gezet.

De SGP is met drie vragen zeer terughoudend en ook Groen Links grijpt maar zelden naar de pen. De inzet van D66 (drie vragen) is verklaarbaar door het feit dat de partij haar vertegenwoordiger in de raad mist. De ChristenUnie heeft sinds maart 2010 vier vragen gesteld en nog ééntje samen met de SGP en het CDA. Schriftelijke vragen breken in in de dagelijkse werkzaamheden van de ambtelijke organisatie. Als er vragen binnenkomen, worden ze door ambtenaren beantwoord en ter goedkeuring aan burgemeester en wethouders voorgelegd. Er zijn geen afspraken over de hoeveelheid vragen die op papier gezet mogen worden.

Meer nieuws