Havenhoofd Zierikzee goede hotspot voor bruinvis

Algemeen

images.jpegOnderzoek van Stichting Rugvin toont aan dat het havenhoofd van Zierikzee de beste plek is om in de Oosterschelde bruinvissen te zien.  Deze conclusie kan getrokken worden uit de resultaten van de drie bruinvisscans uit 2009 - 2011 en het onderzoek vanaf de wal, van het afgelopen najaar, door de studenten, Sophie Neitzel en Lotte Niemeijer, van de HAS Den Bosch. De bruinvis is Nederlands kleinste maar ook meest talrijke walvisachtige.

[banner]

Sinds 2009 voert Stichting Rugvin (www.rugvin.nl) bruinvistellingen uit op de Oosterschelde. Het aantal waargenomen bruinvissen wordt jaarlijks steeds groter. Maar voor het gewone publiek is het toch nog lastig om de dieren te zien als je niet weet waar en hoe je precies moet kijken. Daarom is in samenwerking met het Nationaal Park Oosterschelde een onderzoek uitgevoerd om te bepalen waar nu echt de goede plekken zijn voor recreanten en toeristen om bruinvissen waar te nemen. Alle waarnemingen van de scans en de observaties vanaf de kant van het afgelopen najaar zijn naast elkaar gelegd. En hier kwam duidelijk uit naar voren dat de kans op het zien van een bruinvis het grootst is bij het havenpunt van Zierikzee (zie A3 op de kaart). Vanaf deze “hotspot” zijn tijdens de scans en observaties vanaf de kant altijd bruinvissen waargenomen. Dit gegeven houdt in dat de Zeeuwse recreant die een uur of meer tijd investeert bij goede weersomstandigheden (windkracht <Bft) een zeer grote kans heeft de dieren te zien. Ook op andere locaties zoals bij de haven van Burghsluis, de haven van Kats en de Plompe toren kunnen de dieren meestal worden waargenomen.

 

De reden dat de bruinvissen vooral op deze plekken te zien zijn moet vooral gezocht worden in de aanwezigheid van de vissoorten (o.a. sprot, grondelachtigen en wijting) die door de bruinvissen worden gegeten. Deze visdata is verkregen van Stichting Anemoon. De aanwezigheid van vis op de hotspots heeft waarschijnlijk te maken met de waterdiepte.

 

De hotspots zijn allemaal geschikt om de dieren met het blote oog te kunnen waarnemen, maar met een verrekijker krijg je er natuurlijk toch een beter beeld van. En het spotten gaat zelfs beter op een bewolkte dag omdat het lichaam van de dieren dan beter afsteekt tegen de achtergrond. En vanaf begin juni is de kans om kalfjes te zien ook aanwezig. Deze worden dan hier als enige plek in Nederland sinds een paar jaar geboren.

 

 

Meer nieuws