Minister staat vervanging raadslid niet toe - BRIEF MINISTER TOEGEVOEGD

Algemeen

Minister Spies van Binnenlandse Zaken staat niet toe dat D66 een vervanger mag aanwijzen voor haar raadslid Serge Vogelenzang, die na een ernstig ongeval niet langer in staat is zijn functie uit te oefenen of daarvan afstand te nemen.Het fractievoorzitteroverleg van de gemeente Schouwen-Duiveland stelt de gemeenteraad voor een D66-burgercommissielid als tijdelijk vertegenwoordiger te laten deelnemen aan de raadsvergaderingen. Dit naar aanleiding van een reactie van het ministerie van BZK op de zeer uitzonderlijke situatie die in de gemeenteraad is ontstaan na het ernstig verkeersongeluk van D66 raadslid Serge Vogelenzang. Burgercommissielid M. Weezepoel uit Brouwershaven neemt bij instemming door de gemeenteraad vanaf 29 maart a.s. namens D66 als tijdelijke vertegenwoordiger deel aan de raadsvergaderingen.

[banner]

De fractievoorzitter van de eenmansfractie D66 in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland, Serge Vogelenzang, is op 5 december 2011 getroffen door een zeer ernstig verkeersongeval. Naar het zich laat aanzien is een spoedig herstel van betrokkene niet te verwachten, waarbij het zeer de vraag is of hij ooit zijn raadszetel weer kan innemen. Deze situatie heeft tot gevolg dat voor onbepaalde tijd sprake is van bezetting van 22 van de 23 raadszetels. Dat gegeven doet inbreuk op de verkiezingsuitslag en is zeker voor de D66-fractie, die met één zetel in de raad vertegenwoordigd is, een ongewenste situatie.

Op 30 januari 2012 heeft raadsvoorzitter burgemeester Rabelink - mede op verzoek van het D66 bestuur afdeling Oosterschelde - deze situatie per brief voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De minister heeft, mede op basis van constructief overleg tussen het departement en de gemeente, op 28 februari 2012 per brief een reactie gegeven. Op basis van die reactie wordt de raad nu voorgesteld een van de D66-burgercommissieleden namens die partij deel te laten nemen aan vergaderingen van de gemeenteraad. Lees de brief van de minister briefminister.pdf

Meer nieuws