Eis: Geldboetes voor hypotheekfraude

Algemeen

Een 58-jarige man uit Zierikzee heeft volgens het Openbaar Ministerie hypotheekfraude gepleegd als bemiddelaar bij transacties tussen de Rabobank en potentiële Duitse kopers van vakantiewoningen op vier recreatieparken in Zeeland.

 Officier van Justitie W. Mulder achtte oplichting en valsheid in geschrifte bewezen en eiste bij de rechtbank in Middelburg tegen de verdachte 50.000 euro boete en vier maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De maand effectieve celstraf heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Als het aan de officier ligt betaalt een 62-jarige Duitse kompaan, woonachtig in Bruinisse, voor zijn rol 30.000 euro boete.

[banner]

Ook tegen hem werd vier maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist. De resterende maand gevangenisstraf heeft hij ook al in voorarrest uitgezeten. De officier hield er rekening mee dat de frauduleuze handelingen circa twaalf jaar geleden, beginjaren 2000, zijn gepleegd. ,,Anders had ik gevangenisstraffen geëist.” De Zierikzeeënaar heeft volgens haar misbruik gemaakt van het vertrouwen door zich te presenteren als notarieel medewerker. ,,Hij speelde een sleutelrol bij de transacties. Hij wilde snel geld verdienen en haalde aan provisie 1,9 miljoen euro binnen.” De Duitse verdachte handelde in onroerend goed. In totaal ging het om zo’n honderd recreatiewoningen op de vakantieparken Port Greve en Aqua Delta op Schouwen, Bos en Duin (Walcheren) en Village Scaldia (West Zeeuws-Vlaanderen).

De officier koos ervoor om zes zaken op de dagvaarding te zetten. De  kopers werden aangeboden via makelaars in Duitsland. Bij verschillende Rabobanken lukte het de verdachten, die samen een onderneming hadden, om de vakantiewoningen voor honderd procent te financieren. ,,Hiervoor werden de inkomstenopgaven en andere documenten van de Duitse kopers vervalst. Deze financiële gegevens werden bij meerdere Zeeuwse recreatieprojecten gebruikt. De kopers bleven met hoge schulden zitten en bleken niet meer in staat om verplichtingen na te komen.” Tijdens een groot onderzoek naar hypotheekfraude in Duitsland, waar men op dezelfde manier tewerk ging, leidde het spoor naar Zeeland. De Duitse verdachte bleek contacten te hebben met een makelaar in zijn land. De Rabobank deed aangifte tegen de verdachten. Men bleek door het verstrekken van de honderd procent hypotheken zo’n zeven miljoen euro schade te hebben opgelopen. De verdachten werden in maart 2005 aangehouden en zaten een goede maand in voorarrest. In de jaren daarna zijn er getuigen gehoord. In 2010 was het dossier compleet. De 58-jarige verdachte zorgde voor de overdracht van de stukken van de kopers, die de banken zelf nooit zagen. Hij wekte volgens de officier de indruk alle gegevens van de kopers te hebben gecontroleerd en genoot het vertrouwen. De transacties werden met name via de Zierikzeese tussenpersoon afgesloten bij verschillende Rabobanken, omdat het om vakantiewoningen in heel Zeeland ging. Mulder: ,,De banken mogen onderling geen vertrouwelijke informatie uitwisselen over de verkoopmethode zonder eigen geld. Dat wist hij. Daardoor konden steeds dezelfde inkomens van kopers op meerdere vakantieparken worden gebruikt.” De Zierikzeeënaar zei dat het controleren van de financiële gegevens zijn job niet was. ,,Als het dossier compleet was stuurde ik het door naar de bank. Die moet controleren.” Zijn raadsman H. van Asselt stelde dat de Rabobank als grootste hypotheekverstrekker in Nederland de kredietwaardigheid van de hypotheeknemer beter moet toetsen. ,,De bank had geen contact met de kopers. Er wordt wel om salarisstroken gevraagd, maar niet om een werkgeversverklaring” Van Asselt ging voor vrijspraak, maar vroeg de rechtbank bij een mogelijke veroordeling rekening te houden met de omstandigheden van zijn Zierikzeese cliënt. Volgens advocaat A. Bals wist zijn 62-jarige cliënt niet dat de stukken, opgemaakt door zijn medeverdachte, vals waren. ,,Er was geen sprake van een bewuste samenwerking. Het is zonder overleg met mijn cliënt gegaan. Hij wist daar niets van. De Duitse makelaars hebben ook verklaard dat mijn cliënt onschuldig is.” Bals bepleitte vrijspraak. De rechtbank doet 11 april uitspraak.

Meer nieuws