MALINESE VOETBALLERS VERDWENEN BIJ TRAININGSKAMP RENESSE

Algemeen

Negen spelers van een Malinees voetbal elftal, dat deze week neerstreek voor een trainingsstage in Renesse, zijn zonder opgave van reden vertrokken Het is niet bekend waar ze nu zijn.Dinsdagmorgen zijn ze – naar alle waarschijnlijkheid in alle vroegte – met stille trom vertrokken. Tien spelers bleven achter. De organisator van de stage – Sportmanagement Van Vossen uit Zierikzee – heeft vanmorgen – woensdag – de politie op de hoogte gesteld van het onaangekondigde vertrek.

[banner]

Van Vossen heeft al jaren ervaring met het Afrikaanse voetbal en haalt regelmatig spelers en teams naar Nederland. De onderneming laat weten alle procedures te hebben doorlopen. Zo zijn de spelers persoonlijk opgehaald op het vliegveld van Zaventhem in België en zijn op verzoek van de ambassade alle paspoorten ingenomen. Daarvoor hadden de spelers toestemming gegeven. Dit soort maatregelen wordt in de regel genomen om te voorkomen, dat spelers niet terugkeren en in de illegaliteit terecht komen. Hen is een kopie van het paspoort met daarop het telefoonnummer en adres van het Badhotel in Renesse gegeven. Vanuit sportmanagement van Vossen is het team – zoals gebruikelijk – vierentwintig uur begeleid en is er toezicht gehouden.

De spelers zijn maandagavond naar de slaapkamers begeleid. ’s Morgens bij het ontbijt bleken negen leden het team vertrokken. Uit beelden van de bewakingscamera’s is duidelijk geworden dat ze rond zeven uur ’s morgens al zijn vertrokken. Ze hebben geen persoonlijke spullen meegenomen. Wel de kopie van het paspoort. Een tweetal achtergebleven spelers laat desgevraagd aan WereldRegio weten niets te hebben geweten van enig plan om te vertrekken. Ook zij zeggen verrast te zijn. Temeer ook omdat de spelers bij elkaar op de kamers sliepen. Vanuit diverse kamers zijn spelers vertrokken zonder dat hun kamergenoten het hebben gemerkt.

Het voetbalelftal speelt in de tweede divisie in Mali en zou deze week trainen en twee oefenwedstrijden spelen, een in Zwijndrecht en donderdagavond in Zierikzee, tegen het eerste van MZC’11. Dinsdag is er de gehele dag gezocht naar de spelers, tevergeefs. Wel is er even telefonisch contact geweest met een tweetal spelers. Die lieten weten dezelfde dag nog terug te zullen keren. Dat is dus niet gebeurd. Tot nu toe – woensdagmorgen  – hebben ze zich niet laten zien.

Van Vossen heeft dit nooit eerder meegemaakt. Ook is het in Nederland nog nooit voorgekomen, dat zo’n groot deel van een voetbalteam verdwijnt. Naar de beweegredenen tast het bedrijf nog in het duister. Mogelijk dat de spelers niet terug willen naar hun land. Maar omdat er nog niets bekend is kan de groep ook andere motieven hebben om niet terug te keren naar Renesse. Een woordvoeder van Sportmanagement Van Vossen laat weten bezorgd te zijn over het onaangekondigde vertrek, maar wil vooralsnog niet speculeren. Het gaat om spelers in de leeftijd van 19 tot en met 32 jaar. Sportmanagement heeft er bewust voor gekozen om pas 24 uur na de verdwijning aan te kloppen bij de politie. Tot dinsdagavond was er hoop dat de groep wel weer zou komen opdagen. Nu er inmiddels een etmaal verstreken is, is er actie ondernomen. Voordat duidelijk is wat de beweegredenen zijn, laat Van Vossen zich nog niet verleiden tot een waardeoordeel. Wel wordt er rekening mee gehouden, dat de groep bewust vertrokken is om niet meer terug te keren. In dat geval heeft Van Vossen een financiële strop. Maar meer overheerst er op dit moment een gevoel van zorg en verrbazing. Later meer hierover.

Meer nieuws