Stouten reageert op commotie over rekenfouten

Algemeen

Bij de verkiezingen was zijn slogan ‘Niet kakelen, maar eieren leggen’. En hij is er met zijn Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD) wethouder mee geworden.En eieren worden er gelegd. Echter, sommige hebben een luchtje of een barst. Stouten: ,,Er gaan zoveel om hier. Soms gaan de dossiers te snel naar de raad. Daar hebben we het intern over nu.” Met name de rekenfouten in zijn dossiers doet hij zelf af als ‘blunders’.

[banner]

Het gemor buiten de officiële gemeenteraadsvergadering neemt toe. Vooral wat de rekenfouten in de dossiers van Stouten betreft. De privatisering van de jachthaven van Scharendijke valt in een snel aangeleverde tweede versie ineens een half miljoen euro mee. Het voorstel over de recreatieverdeelweg zit ook niet goed in elkaar. Zijn fractie spreekt op de website zelfs van ‘gokken met gemeenschapsgeld’.

 

Alleen B. Flach van het CDA (oppositie) heeft hardop kritiek geuit op de CDA-site. Stouten zou zijn dossiers niet de baas zijn. Stouten zelf denkt er genuanceerder over natuurlijk. ,,Stukken worden soms te laat aangeleverd en moeten dan te snel door het college. Daar hebben we het over. Er moet eerder begonnen worden. Meer rust.”

 

En verder: ,,Niemand hoeft medelijden met me te hebben hoor. Maar hoeveel dossiers heb ik wel niet? Zestig of zo of nog meer. Ben hier ’s morgens voor acht uur en ga om zes uur weer weer. En dan nog drie, vier avonden. Een wethouder hoeft toch niet alle details te weten. En in de raad gebeurt dat wel. Vragen over details in plaats van hoofdlijnen. In iedere raad hoor. Ze willen zich toch profileren. Maar een wethouder weet niet alles.”

 

Soms komt het niet van de ambtenaren, maar van Stouten zelf. Het idee bijvoorbeeld om gratis zout uit te delen om de gladheid te bestrijden. ,,Iedereen haalde zogenaamd zout voor de ander. Dat werkte dus niet.” Het gratis zout werd snel ingetrokken. De kritiek op zijn plan om rolemmers te inspecteren op gescheiden afval deelt hij niet. ,,Nee hoor, dat werkt goed. We hebben niet één bekeuring uitgereikt. Maar mensen zamelen wel gescheiden in.” Het ongevraagd plaatsen van oranje containers her en der had wel wat handiger gekund vindt hij nu. En ook de plannen rond de Vluchthaven van Bruinisse doet hij niet af als ‘geen schoonheidsprijs’.

 

Ook de kritiek van zijn eigen LSD, dat hij nog maar eens goed met de mensen in de binnenstad moest gaan praten over de herinrichting, deelt hij niet. De fractie wilde van een autovrij Havenplein in de winter af. Dat was de reden om de discussie weer te voeren. Dat is duaal. Dat mag van mij, maar niet te vaak natuurlijk.”

 

,,Ik heb het nog steeds naar mijn zin hoor,” lacht hij tenslotte. Het besluit om van vier naar drie wethouders te gaan na de laatste verkiezingen vindt hij nog steeds een juiste.

 

Meer nieuws