Drugs bereiken nu ook de allerjongsten

Algemeen

Tientallen jongeren op Schouwen-Duiveland zoeken elkaar op om met drank en drugs de tijd door te komen. Opvallend is dat hierbij ook kinderen van tien, elf jaar drugs krijgen aangeboden van oudere groepen.

Politie, gemeente en hulpverleners zoeken naarstig naar een oplossing. Twee duidelijke verzamelplekken zijn het parkeerterrein naast Borrendamme in Zierikzee en de parkeerplaats achter de VVV in Haamstede (en ook bij het kasteel). Groepen in verschillende leeftijdscategorieën brengen met elkaar de tijd door. Van criminele organisaties is geen sprake, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

[banner]

Maar dé grote zorg is dat verschillende leeftijden zich met elkaar mengen, waarbij de jongsten in een niet beschermde omgeving drugs toegestoken krijgen. Vooral veel softdrugs als weed, maar hulpverleners hebben het ook over cocaïne en partydrugs.

 

De handel in (en het gebruik van drugs) is van alle tijden en daarin onderscheidt het eiland zich niet. Wel in het mengen van de leeftijdsgroepen. De handelaren komen in auto’s naar de verzamelplekken en doen daar zaken; handelaren van het eiland maar ook van daarbuiten. Met speciale interventieteams worden ouders van te jonge kinderen thuis bezocht door politie en hulpverleners. Soms met succes, soms zonder resultaat.

 

De politie verbaliseert zo nu en dan, maar doet in de ogen van hulpverleners te weinig. De woordvoerder van de gemeente denkt dat de politie wel meer doet. De verwachting is dat de problemen nadat ze in kaart zijn gebracht, er een grote actie komt om er een einde aan te maken.

 

Maar een pasklare oplossing is niet voor handen. Worden de groepen uit elkaar gehaald, dan duiken ze op andere plekken op. De een ziet wel iets in een jongeren ontmoetingsplek, de ander weer niet. Alle betrokken partij zien een belangrijke taak voor ouders weggelegd; kinderen van tien jaar horen ’s avonds laat niet op straat, zo luidt het credo.

 

Meer nieuws