Christelijk onderwijs wil samen met openbaar onder één dak

Algemeen

De koepel van protestants-christelijke scholen op Schouwen-Duiveland, Radar, pleit ervoor om christelijke en openbare scholen samen te brengen onder één dak.

Dit soort combischolen moeten een brede voorziening vormen waar - naast onderwijs – ook andere activiteiten plaatsvinden zoals kinderopvang, sport, boekenuitleen en medische zorg. Directeur Van Damme van Radar denkt met samenwerking een goed aanbod aan christelijk en openbaar onderwijs in de benen te kunnen houden. Maatregelen zijn nodig omdat het aantal leerlingen op het eiland afneemt. Zo zullen er in 2020 in 5 van de 17 kernen te weinig leerlingen zijn om nog goed onderwijs te kunnen bieden. Daar komt bij dat voor een opgroeiend kind sociale contacten heel belangrijk zijn. Zeer kleine op zichzelf staande scholen bieden op dat punt minder mogelijkheden.

[banner]

Het model dat Van Damme voor ogen heeft verschilt van de landelijk bekende brede school doordat het onderdak biedt aan meerdere scholen. Het voordeel van het combimodel zit in de mogelijkheid om organisaties bijeen te brengen die zich richten op het opgroeiende kind. De openbare en de christelijke school die gevestigd zijn in het gebouw, werken waar mogelijk samen en maken beide gebruik maken van de algemene ruimtes, zoals de gymzaal, het speelplein of het tekenlokaal. Dat leidt tot lagere huisvestingskosten. Het onderwijs wordt gescheiden verzorgd.

Van Damme speelt met zijn pleidooi in op de strategische visie van de gemeente die loopt tot 2040. Daarin staat dat scholen die samen gaan werken ondersteund zullen worden. De Radardirecteur kan nog niet zeggen in welke kern de eerste combischool zou moeten verrijzen. Hij wil maatwerk en vindt dat eerst wensen en behoeften geïnventariseerd moeten worden. Daar ligt volgens van Damme een taak voor een onlangs opgerichte werkgroep van onderwijsinstellingen en de gemeente, die zich bezig houdt met de toekomst van het onderwijs op Schouwen-Duiveland. Van Damme geeft op dinsdagavond 29 november een lezing over de toekomst van het christelijk onderwijs tijdens een ledenvergadering van het CDA. Ook

Meer nieuws