Document Churchill duikt op in Ouwerkerk

Algemeen

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is een document opgedoken met een bijzondere opdracht namens niemand minder dan Sir Winston Churchill.

Het zat in een doos met oude papieren, afkomstig uit het Dorpshuis van Ouwerkerk. Churchill was één van de eersten die geld doneerde voor de bomen die geplant zijn langs de Weg van de Buitenlandse Pers. Vorige week ontving het Watersnoodmuseum van de groep Oud-Ouwerkerk een gescheurd en verweerd document, afkomstig uit een aantal dozen oude papieren die zich op de zolder van het dorpshuis in Ouwerkerk bevonden. Bij nadere studie bleek het te gaan om een betalingsopdracht namens de vroegere Engelse premier Sir Winston Churchill.

[banner]

Met deze cheque deed hij een donatie van 50 pence (een halve Engelse pond) aan de voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging de heer H. George Franks, om het mogelijk te maken de eerste boom aan te schaffen voor de populieren die geplant zouden worden langs de Weg van de Buitenlandse Pers. Elk lid van deze vereniging schonk een boom. De 128 bomen die dat uiteindelijk opleverde staan er niet meer allemaal, maar de meeste omlijsten nog steeds het begin van deze weg, naast het enige stukje zeedijk waar na de Watersnoodramp niets meer aan gedaan is en waar zo goed te zien is wat er gebeurd is. De cheque is, na te zijn ingescand nog diezelfde dag bij het Archief van de gemeente Schouwen-Duiveland, in bewaring gegeven. De conditie van dit unieke document verdient een optimale bewaring. De bezoekers van het Watersnoodmuseum kunnen nog wel een foto-kopie bekijken. Tevens zijn er een aantal krantenartikelen te bezichtigen en foto’s van de heer W. Bolijn, waarop het planten van de eerste boom in aanwezigheid van Jhr Mr. De Casembroot, toenmalig Commissaris van de Koningin in Zeeland, te zien is. Het Watersnoodmuseum beschikt ook over een boekje met de handtekeningen annex presentielijst van de buitenlandse persvertegenwoordigers die aanwezig waren tijdens de bijeenkomst waarop de cheque, namens Sir Winston Churchill, werd overhandigd.

[banner]

 

Meer nieuws