Rijkswaterstaat richt duurzame 'verzorgingsplaats' in

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft met verzorgingsplaats de Westkop op de Grevelingendam de meest duurzame verzorgingsplaats van Nederland.

Een verzorgingsplaats is een 'aangekleed' parkeerterrein met voorzieningen. Aannemer Heijmans heeft met een minimale milieubelasting de verzorgingsplaats ingericht met materialen waarbij de gebruikers maximale veiligheid en gebruikersgemak ervaren. De Westkop is voorzien van duurzame, innovatieve materialen. Zo is een gebruiks- en onderhoudsvriendelijke toiletunit geplaatst die met regenwater wordt doorgespoeld. Dit water wordt vervolgens weer gezuiverd op het oppervlaktewater geloosd. Het afval wordt gescheiden met ondergrondse opslag waardoor de bakken minder vaak geleegd hoeven te worden. Het gebruikte asfalt is met een lage productietemperatuur aangebracht en bestaat uit 60 procent gerecycled oud asfalt. Ook wordt LED-verlichting toegepast. Voor de natuurlijke aanplant zijn bomen geselecteerd die meer CO2 opvangen en traag groeiende grassoorten die de maaibeurten beperken.

[banner]

Naast deze duurzame materialen heeft Rijkswaterstaat veel aandacht besteed aan details. De Westkop ligt mooi aan de Oosterschelde en de inrichting is gericht op het water, onder andere door een verhoging met zitmuur aan de waterkant. Een bomenrij onttrekt de weg aan het zicht en het zwart-zilvergrijze meubilair is van duurzame kwaliteit. De Westkop is hiermee een verzorgingsplaats waar de weggebruiker plezierig kan verblijven, gebruik kan maken van de faciliteiten en daarna zijn weg uitgerust kan vervolgen.

Meer nieuws