Oesterstropers Oosterschelde gepakt

Algemeen

Tijdens een controle van Provincie Zeeland in samenwerking met het KLPD zijn  drie mannen aangehouden.

De mannen hadden 900 kilo oesters geraapt in een gebied dat zij niet mochten betreden. De mannen ontvingen dinsdag 15 november al een waarschuwing voor dezelfde overtreding. Tegen de mannen is nu proces verbaal opgemaakt.

[banner]

De mannen werden betrapt op de slikken van Stavenisse. Dit behoort tot het Natura2000 gebied Oosterschelde. In Natura2000 gebieden komen belangrijke flora en fauna voor. Om deze flora en fauna te beschermen, zijn regels opgesteld. Het slik mag in dit gebied niet betreden worden omdat daarmee het gebied verstoord wordt. Bovendien wordt met het wegnemen van oesters voedsel van vogels ontnomen. De oesters zijn daarom teruggezet in de Oosterschelde.

In de maanden december en januari controleert Provincie Zeeland extra op het betreden van gesloten gebieden, het spitten van zeeaas zonder vergunning en het rapen van schelpdieren. Dit najaar heeft Provincie Zeeland rondom de Oosterschelde nieuwe borden geplaatst. Hierop staat waar het wel en niet toegestaan is het gebied te betreden.

In sommige delen van de Oosterschelde is het wel toegestaan het gebied te betreden. Er mogen dan ook oesters worden geraapt, maximaal 10 kilo per persoon.

Meer nieuws