Duiveland laat zich kaas van het brood eten

Totaal onnodig heeft Duiveland een zo goed als zekere zege uit handen gegeven in een knotsgekke derby tegen DFS. Een 3-0- en een 4-2-voorsprong waren niet aan de Oosterlanders besteed. Derhalve voelde DFS zich de winnaar.

De achtste speelronde voor de tweedeklassers uit Oosterland en Burgh-Haamstede leek gewoon uit te draaien op totaal-niets-aan-de-hand-wedstrijd. Oké, DFS deelde al heel snel een klein speldenprikje uit toen Pieter de Munnik op de paal kopte. Daarna deed Duiveland DFS - de échte derby tussen Duiveland en Bruse Boys werd op de tweede speeldag veel beter bezocht - pas echt pijn. Wie anders dan Ronald Zwager nam met chirurgische preciesie het voortouw namens de thuisploeg. Een minuut na de kopbal van De Munnik kreeg Zwager in het strafschopgebied van DFS een door Huib Nortier gekopte bal in zijn voeten. Ineens stond hij voor doelman Kevin Verboom en haalde verwoestend uit: 1-0. Nog binnen het kwartier beoordeelde hij een voorzet van Barry Steenpoorte op zijn juiste merites en weer liet hij zijn voormalige ploeggenoot kansloos: 2-0. Halverwege de tweede helft had Zwager de wedstrijd definitief in het slot willen gooien, maar werd hij op weg naar Verboom onreglementair gestopt door DFS'er Martijn Boot. De leidsman trok 'slechts' geel waar alleen rood - al zag de DFS-bank dat uiteraard maar onterecht anders -op zijn plaats was geweest. De derde Oosterlandse treffer kwam er toch. En andermaal stond Zwager aan de basis met een fraai gemikte trap op de lat; spits Dennie le Comte rondde in rebound beheerst af: 3-0. Vlak voor rust, toen DFS-verdediger Patrick Verboom zich gruwelijk verslikte, kreeg Steenpoorte een riante kans op de vierde goal maar deze keer pareerde Verboom wel afdoende. Hoe dan ook, bij rust 3-0 en een DFS dat niets had in te brengen. Einde oefening, dacht iedereen. Het gevaar voor de tweede helft was Duiveland zelf. Scheidend oefenmeester Henk Schouten had er in de rust nog zo opgehamerd. ,,De enige valkuil die we hebben is dat ze ons in slaap sussen en niet meer scherp zijn. Dat kun je twintig keer zeggen, maar je hebt het zelf gezien. Die 3-0 mag je nooit meer weggeven." De slappe instelling van Duiveland na rust deed de wedstrijd in combinatie met een andere speelstijl (spelen met drie verdedigers waardoor er meer mensen 'voor de bal' stonden) van DFS op een wonderbaarlijke wijze kantelen.  Donadoni Warrenaar: ,,In de eerste helft waren we kansloos en in de tweede hebben we ons goed herpakt". Het gaat te ver om te stellen dat de DFS-middenvelder de exponent van de wederopstanding van zijn ploeg was, maar de jongeling maakte wel indruk. Op het middenveld was hij vaak aanspeelbaar, hij was niet te beroerd verdedigend werk op te knappen en hij bracht DFS net na rust weer enigszins terug in de wedstrijd. Een voorzet van De Munnik liep hij met buitenkant links in de bovenhoek 'binnen'. Het was zonder meer de mooiste goal van de wedstrijd. Niet veel later zorgde De Munnik voor 3-2. De verdediging van Duiveland zei nog net niet 'welkom in ons strafschopgebied', zo'n vrije doortocht kreeg De Munnik op weg naar de goal. Warrenaar: ,,Bij de 3-2 geloofde ik er weer in. Wij waren veel scherper en zij wisten het niet meer. De tweede helft waren zij niet best". Schouten: ,,Bij die eerste twee goals staan we gewoon te kijken". Na de 3-2 besefte Duiveland dat het nog een aantal moeilijke minuten tegemoet ging en dus moest er iets gebeuren. Zwager gaf de bal al dan niet bedoeld op het hoofd van Le Comte die zeer knap achterwaarts de 4-2 aantekende. Dat moest toch genoeg zijn voor drie punten? Bovendien moet Duiveland onderhand volwassen en ervaren genoeg zijn om zo'n marge in de tas te houden. Toch? Niet dus, want in de slotfase lieten de kraojen zich de kaas van het brood eten. Tweemaal (waarvan één keer dankzij een fout van Duiveland-doelman Leon Weeda) was Lennart Padmos (foto) de 'vogelverschrikker' en dus werd het op het Oostersportpark een door niemand voorspelde 4-4. Schouten deede er zelfs een schepje bovenop. ,,Als de wedstrijd vijf minuten langer duurt, maken zij eerder de 5-4 dan wij."