Koninklijke kampeerwagen blijft behouden

Algemeen

De kampeerwagen waarin de jonge prinses Beatrix in de jaren vijftig dikwijls incognito logeerde, wordt behouden.

 Dat is althans het voornemen van de Amsterdamse stichting Ars Donandi. Deze instelling, die (nagelaten) geld schenkt aan goede doelen, is van plan de kampeerwagen en het omringende terrein te verhuren als vakantieverblijf voor jongeren en ouderen. Oorspronkelijk zag het ernaar uit dat dit ‘koninklijk’ oord zou worden afgedankt, tot ontsteltenis van de SGP-fractie, die daarover bezorgd vragen stelde aan B&W.

[banner]

Het zomerverblijf, dat zich bevindt op een geheime plek in de duinen bij Westenschouwen, is sinds 1951eigendom geweest van Sophie barones van Randwijck, een voormalig particulier secretaresse van prinses Wilhelmina. Zij overleed in oktober 2009, en sindsdien staat de kampeerwagen er ongebruikt en onbeheerd bij. Rob en Greetje Lousberg, twee documentairemakers te Epe die een film maakten over het leven van de adellijke dame, wisten te melden dat het vakantieoord waarschijnlijk wordt afgestoten.

 

Mevrouw Van Randwijck en haar – in 2003 gestorven – echtgenoot Thijs Booy zijn namelijk kinderloos gebleven. Hun complete nalatenschap, en daarmee ook de kampeerwagen, werden ondergebracht in een stichting. Dat blijkt de stichting Ars Donandi te zijn, een koepelorganisatie voor fondsen met charitatieve doeleinden. Een bestuurslid daarvan is de Rotterdamse Marian van den Steenhoven-Key, die al vanaf 1950 met haar ouders op Schouwen-Duiveland komt, toen in een vakantiehuisje in Renesse. Sinds 1980 heeft zij met haar man een huisje in Burgh-Haamstede.

Onlangs las zij in WereldRegio de onthulling dat de kampeerwagen, waar het echtpaar Booy sinds 1951 de zomervakanties doorbracht, mogelijk wordt opgedoekt. Dat vond zij oprecht zonde, ook al omdat ze een innige band heeft met Schouwen-Duiveland: nu zij grootmoeder is, komt immers al de vierde generatie in Haamstede. Zij nam contact op met de SGP-fractie, die het college van B. en W. al had gevraagd om de kampeerwagen te behouden als een “monument van waarde”, omdat het verblijf zo vaak een dankbaar en genoeglijk toevluchtsoord was geweest voor prinses Beatrix.

 

Meer nieuws