Zierikzees bedrijf bedenkt nieuwe vorm flexibel huisvesten

Algemeen

Cascameleon in Zierikzee presenteert een nieuwe flexibele maatwerkoplossing voor bestaand of nieuw vastgoed Deze oplossing op maat maakt het mogelijk ieder pand eenvoudig in te passen in zijn omgeving. Door een gebouw flexibel op te bouwen en in te richten, kan het door de tijd heen met gemak van functie wisselen. Daarmee denkt Cascameleon met een antwoord te komen op bouwkundige krimpvraagstukken.

De Cascameleon biedt een antwoord op de groeiende vraag van de huidige markt naar flexibiliteit en duurzaamheid. Onderdeel van de Cascameleon is de Casca 1.0, een flexibel laagbouwcasco. De Casca 1.0 maakt het mogelijk een pand zo te ontwerpen dat het flexibel, solide en ecologisch verantwoord is. De flexibiliteit van de Casca 1.0 zit enerzijds in de functionaliteit, anderzijds in architectonische verschijning.

[banner]

,,Binnenwanden, trappen en plafonds zijn verplaatsbaar. Daardoor kan een gebouw eenvoudig aangepast worden aan wisselende functies. Zonder vast te zitten aan bepaalde dwingende factoren, als waterpunten of de gaskraan.”, zegt architect Reggy Hulsken, één van de initiatiefnemers van Cascameleon. ,,Een voordeel hiervan is dat wijzigingen aan de indeling van het pand niet steeds hoge kosten met zich meebrengen”.

Het belang om creatief om te gaan met ruimte en middelen wordt steeds groter. Zeker in het kader van krimp, een fenomeen waar steeds meer regio’s in Nederland mee te maken krijgen. ,,Als je investeert in flexibele oplossingen die duurzaam zijn, dan hoeft krimp niet tegen je te werken.”, vertelt Hulsken, die woonachtig is in Zierikzee. ,,In een regio als Zeeland bijvoorbeeld, is het noodzakelijk dat gebouwen verschillende doelen kunnen dienen of gemakkelijk van functie kunnen wijzigen.” Zijn bureau had het concept graag geprobeerd in Noordwelle, waar de school en het dorpshuis met een ruimtevraagstuk zitten. Maar dat gaat niet door.

De architectonische vrijheid die de Casca 1.0 in zich heeft, maakt het mogelijk in te spelen op demografische ontwikkelingen of woontrends. Door eenvoudig nieuwe functies van een gebouw te realiseren, kan steeds aan de veranderende behoefte van een dorp of een wijk worden voldaan. Hulsken: ,,Het uitgangspunt is een pand zo te bouwen dat je het op elk moment kan leegtrekken en er iets nieuws kan creëren. Dát is pas duurzaamheid!”.

Meer nieuws