234 geregistreerde vuurwapens op Schouwen-Duiveland

Algemeen

 

Op Schouwen-Duiveland zijn er in totaal 234 geregistreerde vuurwapens in omloop.

 De politie heeft vergunning afgegeven voor 47 leden van een schietvereniging. Het merendeel van de wapens (187) zijn in het bezit van inwoners, die een jachtakte hebben. Dat blijkt uit cijfers, die zijn opgevraagd bij de politie Zeeland. De politie is het bevoegd gezag, dat vergunningen voor vuurwapens mag afgeven. De laatste weken is er veel kritiek op de feitelijke controle op die afgifte; ontstaan door het schietdrama in Alphen aan de Rijn.

[banner]

Schouwen-Duiveland telt één officiële schietvereniging in Nieuwerkerk. Daar kan men niet zomaar lid van worden. De regels luiden, dat iemand drie keer komt kijken, een verplichte veiligheidstraining moet volgen en bij de gemeente een verklaring van goed gedrag moet aanvragen.

Wie dat op zak heeft wordt gedurende drie maanden nauwlettend in de gaten gehouden door het bestuur van de vereniging. Pas na een jaar kan een lid zijn of haar eigen wapen aanschaffen, mits de politie de vergunning afgeeft. Gebeurt dit laatste niet, dan is het ook meteen gedaan met het lidmaatschap. ,,Indien de politie niet akkoord is, betekent dit een levenslange schorsing en wordt u per direct op grond van de Wet Wapens en Munitie uitgeschreven als lid,” laat de vereniging weten.

Het aantal schietincidenten op het eiland is op één hand te tellen in de laatste jaren. Het meest ernstige was natuurlijk het gezinsdrama in Zierikzee, nu bijna twee jaar geleden. Maar daar was sprake van een illegaal wapen. Hoeveel er daarvan circuleren op het eiland is onbekend. Eens in de zoveel tijd biedt de politie bezitters van verboden wapens de mogelijkheid het straffeloos in te leveren. In den landen zijn daar diverse initiatieven van geweest. Op Schouwen-Duiveland is het nog niet aangekondigd.

Meer nieuws