Streng telefoontje provincie-ambtenaar zet wethouder aan tot werving vluchtelingen (2)

Algemeen

Een streng telefoontje van een provincie-ambtenaar heeft wethouder G. Houtekamer ertoe gezet om actief vluchtelingen te gaan werven voor woningen op Schouwen-Duiveland.

De gemeente moet 38 asielzoekers een huis aanbieden, maar tot nu toe hebben daar maar vijf personen gebruik van gemaakt. Regelmatig weigeren vluchtelingen woningen op het eiland, omdat ze liever in de grote stad wonen. Het rijk heeft een verdelingsbeleid opgezet om zo te voorkomen, dat alle asielzoekers naar de grote stad trekken met alle gevolgen vandien.

[banner]

En de provincie moet erop toezien, dat de gemeenten zich aan die aantallen houden. Maar volgens Houtekamer doen de gemeente en Zeeuwland er alles aan om de vluchtelingen te huisvesten. ,,Er staan woningen leeg," reageert Houtekamer. Maar onlangs werd hij gebeld door een ambtenaar van de provincie, die hem te verstaan gegeven heeft meer mensen te zoeken voor de woningen. Nu ligt er een plan van aanpak, dat er zelfs toe leidt dat er gefolderd gaat worden bij de asielzoekerscentra in Zeeland en daarbuiten.

In een persbericht heeft Houtekamer deze actie aangekondigd. De landelijke media zijn er ook direct op ingesprongen en berichten er uitgebreid over. Uitgerekend op het moment, dat het persbericht verschijnt, is de afdeling communicatie van de gemeente afwezig en moet Houtekamer de media alleen bedienen. Hij zegt zich één en ander sterk aan te trekken. ,,We doen er alles aan, maar de asielzoekers komen niet." Op de vraag waarom hij de taakstelling niet onder protest bij de minister heeft teruggelegd, reageert hij met: ,,Als we het net proberen, neemt de provincie het over. Dat willen we niet." Overigens stelt Houtekamer wel, dat dit de laatste poging is wat hem betreft.

Meer nieuws