GEMEENTE GAAT VLUCHTELINGEN WERVEN

Algemeen

Ook de gemeente Schouwen-Duiveland kampt met het probleem dat ze niet voldoet aan de landelijke norm om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen in de gemeente te huisvesten.

In 2011 moet de gemeente 38 statushouders huisvesten. Tot nu toe zijn er slechts vijf statushouders die een huis geaccepteerd hebben in de gemeente. De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld, waarin staat beschreven hoe ze de gemeente Schouwen-Duiveland beter kunnen promoten onder statushouders. Verder zijn er actiepunten opgesteld om een goede match te realiseren tussen statushouders en beschikbare woningen. Ondanks alle inspanningen denkt de gemeente de achterstand dit jaar niet in te kunnen halen.

[banner]

Dit heeft mede te maken met het feit dat statushouders de grote stad verkiezen boven het platteland. Daarnaast willen ze liever in de buurt van land- en lotgenoten wonen. Dit is een algemeen beeld, waar ook andere Zeeuwse gemeenten mee kampen en waar zij geen invloed op hebben. Het behalen van de landelijke norm is immers afhankelijk van statushouders die een woning in de gemeente accepteren.

In overleg met woningbouwvereniging Zeeuwland zijn vanaf oktober 2010 al extra woningen beschikbaar gesteld. Er zijn 9 woningen onterecht geweigerd, waardoor er geen match kon plaatsvinden. De gemeente wil er alles aan doen om statushouders in de gemeente te huisvesten. Zo praat zij met het AZC in Goes om meer inzicht te krijgen in de doelgroep. Ook voert de gemeente overleg met de woningbouwvereniging over hoe zij wonen op Schouwen-Duiveland beter kunnen ‘promoten’ onder de statushouders. Zeeuwland en de gemeente willen nu persoonlijk een brochure uitdelen aan de (aanstaande) statushouders in het AZC in Goes. Deze brochure wordt ook verstuurd naar de AZC’s buiten de provincie Zeeland.

Meer nieuws