Bescheiden bijdrage Schouwen-Duiveland in filmproject

Algemeen

Al zeker twaalf filmpjes zijn in de eerste twee weken ingezonden voor het omvangrijke cinemaproject ‘Eilanden’, waarmee het Zeeuws Museum in Middelburg zijn vijftigjarig bestaan viert.

Bij deze oogst zit één filmpje dat afkomstig is van Schouwen-Duiveland: ‘Hop paardje hop’, dat een klein kind toont op de schouders van zijn vader, bij Paal 12 op het strand van Burgh-Haamstede.

[banner]

Bewoners en bezoekers van Schouwen-Duiveland mogen allen vrijelijk deelnemen aan het filmproject, dat begon op 12 september. De bedoeling is dat de totale Zeeuwse bevolking in de komende maanden eigen filmbeelden inlevert, door ze via een speciale website te uploaden: www.eilanden.net. Hun filmpjes worden volgend jaar gebruikt als grondstof voor vier films van bekende filmmakers.

 

Meedoen is niet zo moeilijk tegenwoordig; vrijwel iedereen beschikt over een mobiele telefoon waarmee moeiteloos filmbeelden te maken zijn. Het Zeeuws Museum hoopt met het project filmpjes te vergaren die een beeld geven van hedendaags Zeeland. Bewoners en bezoekers mogen in hun bijdrage vastleggen wat zíj kenmerkend achten voor de eilanden. Op deze manier wordt digitaal cultureel erfgoed voor later verzameld; een Zeeuws aangelegd met visuele herinneringen die Zeeland typeren. “Filmen is bewaren”, staat op de website als toelichting te lezen. “Wat wordt de herinnering van de toekomst? Wat wil jij bewaren?

In de loop van volgend jaar wordt alle ingezonden materiaal door enkele filmers, documentairemakers en kunstenaars verwerkt tot vier nieuwe films, die voor het eerst te zien zullen zijn tijdens de 14de editie van Film by the Sea in 2012. Alle filmpjes die tot nog toe zijn geüpload zijn op de website te bekijken.

 

Als inspiratiebron voor deze grootschalige jubileumproductie diende de documentaire ‘Life in a day’. Voor deze film over zomaar een dag op de wereld werd geput uit filmpjes die mensen van over de hele wereld op 24 juli vorig jaar naar eigen believen en inzicht hadden geschoten. Dit leverde 80.000 inzendingen op uit 192 landen, met 4500 uur aan filmmateriaal.

De bekende filmregisseurs Ridley Scott (‘Gladiator’) en Kevin MacDonald (‘The Last King of Scotland’) maakten van de meest spraakmakende opnamen hun documentaire, die de National Geographic afgelopen 24 juli in de bioscoop uitbracht.

De adembenemende trailer van deze film is nog altijd te zien op YouTube.

 

Meer nieuws