Alle zeilen bijzetten voor gespreide kinderopvang

Algemeen

Meer dan duizend kinderen op Schouwen-Duiveland worden naar een vorm van opvang gebracht door hun ouders.

 Nu nog op meer dan vierentwintig plaatsen die voornamelijk door de eilandelijke opvangorganisatie KOOS zijn ingericht. Wat directeur B. Noomen betreft blijft dat zo, al wordt het steeds lastiger. De rijksoverheid scherpt de subsidieregelgeving steeds verder aan en ook de gemeente wordt met bezuinigingen geconfronteerd. Die hebben vooral effect op het peuterspeelzaalwerk. Noomen en haar bijna honderdtwintig werknemers hebben een fijnmazig netwerk van opvangplaatsen gerealiseerd.

[banner]

,,Uitgangspunt is dat we opvang starten waar het rendabel is of kan worden. Als er minimaal vier kinderen zijn, dan willen we starten.” Dat sluit aan bij de visie van de gemeente, die graag ziet dat kinderopvang in alle dorpen beschikbaar is. Maar in een gemeente met ruim 34.000 inwoners, verdeeld over zeventien leefgemeenschappen, is dat niet éénvoudig.

Volgens Noomen blijft het de inzet om overal opvang aan te bieden. ,,Maar het klopt dat we in zwaar weer zitten. En ook is het nog niet duidelijk wat de verwachte krimp met het aanbod van kinderen zal gaan doen. Maar het is te vroeg om te zeggen, dat er plaatsen zullen verdwijnen. Maar lastig wordt”, aldus Noomen.

Wat haar betreft heeft KOOS een deel van haar succes te danken aan het feit dat het onder de vlag van het Welzijnshuis opereert. Dat heeft de club een fijnmazig netwerk gegeven. Wat haar betreft blijft het jammer dat het openbaar onderwijs niet voor een eilandelijke aanbieder van kinderopvang heeft gekozen, maar buiten het eiland is gaan shoppen. ,,Maar ik ben niet tegen concurrentie. Het houdt ook scherp.” Maar als het in een dorp aankomt op de opvang voor een handjevol kinderen, kan die concurrentie juist weer roet in het eten gooien.

Noomen: ,,Het allerbelangrijkste is dat we continue moeten zoeken naar nieuwe vormen. Aansluiting zoeken bij de ouders. KOOS at Sea – een opvangplaats in Renesse waar tot 24 uurs opvang wordt aangeboden – is zo’n voorbeeld. ,,Samen met recreatieondernemers denken we daar na over nieuwe vormen. En dat inspireert.” Zaterdag (morgen) is de officiële opening van KOOS at Sea.

 

Meer nieuws