Voor- en tegenstanders windmolens even zij aan zij

Algemeen

De gemeenteraadsvergadering - donderdagavond - was er een van hogere wiskunde toen de raad een besluit moest nemen over de komst van vier windmolens aan de Gouweveersezeedijk.De windmolens hebben veel politieke onrust gegeven de laatste weken. Nadat ook schoenenbedrijf O'moda zich dreigde terug te trekken van het neven gelegen businesspark kwam het politieke getouwtrek pas echt los met een hoogtepunt tijdens het raadsdebat in het gemeentehuis. Het originele plan - vier molens op de Gouweveersezeedijk bij Zierikzee - kende voor- en tegenstanders in de raad. Tot donderdagmiddag was het niet duidelijk hoe het besluit zou gaan uitvallen. Dat bracht het CDA tot een opmerkelijke tussenoplossing.

[banner]

Het CDA stelde donderdagavond namelijk voor om de vier molens terug te brengen tot drie exemplaren. Het haalde de angel uit het plan. Voor O'moda een prima oplossing. Met name de vierde molen was het bedrijf een doorn in het oog, omdat het slagschaduw en geluidsoverlast zou geven. Het CDA stelde voor om burgemeester en wethouder aan het werk te zetten om een nieuw voorstel te maken met ruimte voor drie molens. De voorstanders van de vier molens namen genoegen met het voorstel om zo niet het risico te nemen, dat het hele plan van tafel zou worden geveegd. De tegenstanders van de molens stemden ook in om te voorkomen, dat er vier zouden worden geplaatst.

Met name partijen als Alert! en D66 keerden zich tegen de komst van de molens, maar gingen mee met het CDA, dat zelf ook niet gelukkig zei te zijn met de molens aan de dijk. De VVD, PvdA en LSD - allemaal voor de molens - volgden het CDA om in ieder geval nog drie molens voor elkaar te krijgen. ChristenUnie en Groen Links deden hetzelfde en de SGP was verdeeld; een lid voor, een lid tegen.

Concreet is de situatie nu zo, dat b en w een nieuw voorstel voorbereiden, waarin drie molens worden opgenomen. Dat plan komt in stemming over enkele maanden. Dan hebben alle partijen de handen weer vrij. De verwachting is dat de uitgesproken tegenstanders in de raad dan tegen zullen stemmen. Vooralsnog lijken die geen meerderheid te hebben.

De tegenstanders van de windmolens hebben aangekondigd alles in het werk te gaan stellen om de eventuele komst van de drie molens aan te vechten. Hiervoor wordt juridische hulp ingehuurd.

Meer nieuws